otrdiena, 2009. gada 9. jūnijs

Diena 8 - valdība samazina minimālo algu

Šodien valdība nolēmusi samazināt minimālo algu no 180Ls pirms nodokļu nomaksas uz 140Ls, kā arī divreiz samazināt neapliekamo minimumu no 90Ls uz 45Ls. Līdz ar to minimalā alga sarūk no 146.83 līdz 108.45Ls uz rokas.

Man šajā sakarā ir pilnīgi neskaidrs šāds jautājums - kāds esošajā situacijā no tā labums? Valsts sektora darbinieku starpā 2008. gadā bija 17452 cilvēki, kas saņem minimālo algu vai mazāk, līdz ar to tiešs budžeta ieguvums no šāda soļa ir tikai 8 miljoni latu. Bet ja daudziem budžeta iestādēs strādājošiem darba samaksa ir piesaistīta minimālai algai ar koeficientu, kāpēc nevar samazināt šo koeficientu, nevis aiztikt šo minimumu?

VID sūdzās, ka nopietni ir pieaudzis to cilvēku skaits, kuri saņem minimālo algu vai mazāk. Protams - privātais sektors, redzot valdības "varoņdarbus", cenšas izvairīties no nodokļu nomaksas. 2008. gadā tādu cilvēku skaits bija 113694! Un valdība šajā gadījumā nogriež sev nodokļu "trubu" vel vairāk, samazinot minimālo algu. Respektīvi, valsts sektorā strādājošiem neizmaksās 8 miljonus, bet ap 20 miljoniem nenonāks līdz valstij, jo privātais sektors tagad maksās nodokļus no mazākas summas.

Tātad, finansiālais ieguvums ir 0. Bet sociālas konsekvences tiem cilvēkiem, kas reāli saņem minimālo algu, ir ļoti nozīmīgas :(

Vai kāds var paskaidrot, kāds ieguvums valstij vai valdībai, vai da jebkam no šī soļa?
8. dienā iepirkts: 1.78Ls, kopā: 36.10Ls
Izlietots: 2.87Ls, kopā: 20.79Ls

23 komentāri:

  1. To mēs redzēsim burtiski pēc pusgada, kad sāksies ziema...

    AtbildētDzēst
  2. And how are we supposed to survive these years anyway?

    AtbildētDzēst
  3. This is just insane. Ok, I'm shutting up.

    AtbildētDzēst
  4. musu valdiba - idioti :)

    AtbildētDzēst
  5. hahaaa... gribu redzēt kā tu tagad ēdīsi =]

    AtbildētDzēst
  6. visss...es kopsh shodienas vispaar vairs neediishu...=( nav jau par ko...=(((

    AtbildētDzēst
  7. Pirmaja gadijuma darba devejam jus izmaksajat 223.61 Ls(180 uz papira), otra gadijuma izmaksajat 173.98 (140 uz papira).
    (223.61 * 17 452) - (173.98 * 17 452) = 866 142.76 Ls. Vai tad nesanak, ka <1m vispar ir ienemumi no tadas fignjas?

    Vinji laikam vienkarshi grib paskatities kas notiks ar sho blogu - vai tu centisies izdzivot otro menesi uz 140 Ls :)

    AtbildētDzēst
  8. Nu, samazinot neapliekamo minimumu, valsts iegūst to, ka no algas tagad lielāka summa ir apliekama. Līdz ar to nodokļu maksājumi pieaugs. Piemēram, ja pirmsnodokļu alga ir 200, tad līdz šim nodokli aprēķināja no 110Ls. Tagad to rēķinās no 155Ls.
    Un tā kā tikai samazināt neapliekamo izskatītos nedaudz šķibi, tad samazināja arī minimālo algu. kam praktiskās jēgas tik tiešām nav. Citiem vārdiem sakot, tiek palielināti nodokļi, tiki ne tik uzkrītoši un tas tiek nosaukts savādāk...

    Un man Tavā visā storijā neskaidra šķiet viena lieta -- kāpēc tu brauc ar a/m vai sabiedrisko? Velo ir simts reizes ērtāks! Ātrāks gan par a/m, gan sabtransportu. Izmaksā mazāk kā jebkurš no tiem un nokļūt vari kur vien vajaga -- drabs, tirgus, whatever. :) Es pats savu a/m pārdevu, kad secināju, ka es viņu lietoju tik maz (jo braucu visur ar velo), ka man izdevīgāk ir tām retajām reizēm, kad mašīnu tiešām vajaga, aizņemties to no kolēģiem vai braukt ar taxi.

    AtbildētDzēst
  9. Anonīms: valsts nomaksā nodokļus pati sev, tāpēc aprēķins ir drusciņ citāds, bet cipars aptuveni pareizs, neaizmirsti tik pareizināt ar 12 mēnešiem :)
    tiri-piri: nav riteņa, tāpēc arī nebraucu ar viņu. Protams, tīri no taupības viedokļa tas ir loģiski, bet mūsu laika apstākļos pielietojums tam arī ir visai ierobežots.

    AtbildētDzēst
  10. Es pārtieku tikai no riekstiem un pērnajām ozolzīlēm.

    AtbildētDzēst
  11. Pašlaik par to minimālo algu valdība saka, ka viņi to dara, lai mazie uzņēmumi varētu likumīgi vismaz kaut ko maksāt cilvēkiem, nevis tos atlaist (jo nevarētu atļauties tos minimālos 180Ls). Tā teikt mēģina palīdzēt maziem un varbūt vidējiem uzņēmumiem noturēties virs ūdens.

    AtbildētDzēst
  12. shustreek - tev šo eksperimentu japabeidz bet nakamomenesi jāpariet uz 140Ls (~100Ls) budžetu :)

    vispar min.algai kalkulacijai jabut piesaistitai Mc bigmak komplektiem. minim.algai jabut tik lielai lai cilveks varetu sev atļauties est Mc bigmak komplektus 3 reizes dienaa. tatad 2.5x3x30 = 225Ls pec nodokliem vai 306,33 pirms nodokliem :) valdiba atkal mus apchakare :(

    AtbildētDzēst
  13. es ar visu laiku domāju par ciskudrilli - bet tad diemžēl sanāk, ka ar to var tikai "darbs <-> mājas" (nekur tak to nevar atstāt, citādi citi drillēs savas ciskas :) )
    nezinu, vai ir atļauts veikalos ar to stumties iekšā :(

    AtbildētDzēst
  14. Anonīms -- tā nu gan nav. Vienkārši nopērc normālu, bet ne ūberkrutu velo. Piemēram, uz Ls~150. Nomaini visus ekscentrus uz parastajām skrūvēm, lai nevar uz ātru roku kaut ko noviņķelēt. Normālu trosi (šito gan vajaga max labu un tā vilks uz ~Ls30) un var atstāt jebkur. Varbūt ne gluži uz diennakti, bet uz iepirkšanās laiku ~1h, mierīgi. Vismaz man līdz šim ar to nav bijušas nekādas problēmas (tfu-tfu-tfu).

    shistreek -- kļūdies par to, ka mūsu klimatiskajos apstākļos ar velo braukt var īsu laiku. Pat parasts vidusmēra cilvēks var mierīgi braukt aprīlis-novembris (t.i. 8 mēneši!), nemaz nerunājot par skarbajiem vīriem, kas to dara visu sezonu. Un ziema īstenībā ir pilnīgi ok, sliktākais ir, kad grādi ap 0 un visur ir pretīga sniega šļura.

    AtbildētDzēst
  15. tiri-piri: Nenoliedzu velo pozitīvos momentus, bet:
    1) ritenis un tā apkalpošana kaut ko maksā
    2) braucot ar riteni, tu svīsti un ja, pieņemsim, darbā dušas nav, kolēģi var to nenovērtēt :D
    3) braucot lietainos vai citos nesausos apstākļos (kas mums ir ārkārtīgi bieži), ārdrēbes paliek netīras un tās ir jāmazgā
    4) riteni kaut kur jātur - man nav ne pagraba, ne balkona, un turēt viņu istabā nozīmē, ka visi dubļi arī nonāks turpat uz grīdas
    5) un protams, kā jau pieminēts, ne visur un vienmēr var viņu atstāt, bet uz to argumentu tev jau ir atbilde.

    Tā kā tīri no taupīšanas viedokļa ikdienā tas man šķiet apšaubāmi, bet protams pie laba laika un pārējiem labvēlīgiem apstākļiem (piem., ir kur viņu atstāt destinationā) aizbraukt ar riteni ir visai patīkami, veselīgi un taupīgi :)

    AtbildētDzēst
  16. Teiksim, taupības režīmā pat šitādu varētu nopirkt:
    http://www.ss.lv/msg/lv/transport/bycycles/classical-ordinary/ghgdh.html

    pielikt pie viņa parastāko ķēdi un īpaši nesatraukties, ka kāds viņu nospers :)

    AtbildētDzēst
  17. palasot arī iepriekšējos rodas tāds jautājums, kapēc tu iepērcies vispār katru dienu.. Padomā, piemēram, tu vienā dienā nopērc tos pašus makaronus un uzvāri tikai kādu 3daļu. tev taču paliek vēl 2/3, bet nākamajā dienā tu skrien uz veikalu, lai atkal kko citu pirktu. Var protams izlaist kādu dienu, bet kapēc vēlreiz nevārīt tos pašus makaronus piemēram ar citām piedevām? Makaroni nebojājas, bet ir citas lietas, kas bojājas gan, un tad sanāk tādi zaudējumi, kā tev ar asinsdesu.. Tādas lietas, kā maize, labāk protams neiepirkt lielos daudzumos, bet var padomāt arī par to, ka vienā dienā var iepirkties vairākām dienām.. Varbūt kādā dienā iepirkumu summa tad pat varētu sastādīt nulli.. ;)
    Tas protams ir tikai mans viedoklis..

    AtbildētDzēst
  18. not-idealistic: jā, tev taisnība, ka man uz šo brīdi iztrūkst plānošana un ir pārāk daudz produkti sapirkti, daļa no kuriem ātri bojājās. Piemēram, pat tagad ledusskapī ir 5 cīsiņi un 3 vistas stilba un samērā daudz zaļumi - es domāju, ka man viss izņemot cīsiņus noteikti jāpiebeidz līdz nedēļas beigām. Bet bieža iepirkšanās ir pārsvarā dēļ mazas pieredzes - piemēram, tagad es nepirktu asinsdesu vai cīsiņus, kā es darīju pirmajā dienā, tāpēc gribās pamēģināt kaut ko citu nedārgu :)

    AtbildētDzēst
  19. Runaajot par galu - ieteikums - pirkt jeelu galju - nav obligaati cuukas karbonaadi, kaut vai vistas spaarninus, tie ir leeti un dalju saslaldeet ledusskapja saldeetavaa. Taa galja nesabojaasies tik aatri. Labaa saldeetavaa taa mieriigi var staaveet meensi. Un kad nepiecieshams, iznem aaraa, atsaldee un pagatavo. Bet tas attiecas tiershi uz galju, desas un ciisinjus saldeetavaa gan nevar tureet. Tad var vienu reizi meenesii dodties ekskurisjaa un centraaltirgu, kur viss ir leetaaks un iepirkt galu veselam meenesim. :)

    AtbildētDzēst
  20. Paldies par ieteikumu, nebiju domājis, ka paša iesaldēta gaļa pēc atsaldēšanas vēl būtu ēdama :)

    AtbildētDzēst
  21. Olga, es Tev arii to ieteicu :))

    Noteikti ir eedama, ja uz iesaldeesanas briidi ir normaala :)) Taa veselas puscuukas iesaldee (mamn mammai no laukiem atved un ir pat taada paliela saldeetaava prieksh savas glas un sasaldeetaam pashu audzeetaam ogaam :)))

    Kur 9tas dienas turpinaajums (arii 8 ajaa dienaa Tev tikai muusu valdiibas marazma analiize :)))))

    AtbildētDzēst
  22. Jaa, galu patiesi var sasaldeet. Atsaldeet pareizaak ir taa - sakumaa iznemt no saldeetavas un ielikt ledusskapii, tikai tad aaraa. Nevajadzeetu to censties uz aatro atsaldeet teiksim karstaa uudenii. Tad gala zaudee savu suliigumu. Ja pieshaujas, tad tas viss ar laiku liekas elementaari. Starp citu no paaris vistas spaarniniem sanaak lieliska vistas zupinja - katlaa liek iekshaa visas spaarninus, kartupelus sagrieztus, burkaanus, mazliet riisus, paaris piparus, lauru lapu kaadu, saali .Ljoti laba sanaak. Var pievienot arii dilliites. :) Leeti un garshiigi. :)

    AtbildētDzēst