trešdiena, 2009. gada 17. jūnijs

Diena 16 - laša zupa

Rīta autobusa pasažieri pa 20 minūtēm paspēja detalizēti apspriest veselas 2 tēmas - par to, ka var pašam mājās vārīt savu alu uz Jāņiem (varbūt tie, kas ir mēģinājuši, var pastāstīt, vai sanāk dzerams un vai tas ir lētāk nekā veikalā nopirkt?) un par to, ka Latvijā ir ļoti liels analfabētu skaits starp jaunas paaudzes pārstāvjiem. "Viena tante teica", ka viņas pagalmā ir veseli 2 jaunieši, kas pietiekami veci, lai brauktu ar auto, bet pavisam nemāk rakstīt. Šķiet, sabiedrisko transportu drīz vajadzēs reģistrēt kā masu informācijas līdzekli! :D

Šodien papildus ierastajiem rīta 2 kilometriem nogāju kādus 7km - tas pats, kā aiziet no Sky & More Sarkandaugavā līdz uzvaras piemineklim Torņakalnā. Vajadzēja iet līdz Latvijas Radio Doma Laukumā, kur tika ierakstīts raidījums, kas skanēs pa LR4 (jāprecizē vēl, kurā laikā).

Brokastīs šodien izdomāju ko jaunu - saliku kopā biezpienu, pienu, zemenes, banānu, persiku džemu un drusciņ cukura - sanāca beidzot arī saldumiņš! Diemžēl, lēts saldumiņš tas nebija - brokastīm 0,645Ls.

Vakarā gāju no mājām uz Mežciemu - kāds no komentētājiem izstāstīja, ka tur esot tirgus, par kuru man vispār nebija ne jausmas! Tirgu tiešām atradu, bet acīmredzot visu nokavēju - visas bodītes jau verās ciet, un atvērtajās neko ievērības cienīgu neredzēju.

Pie reizes izdomāju ieiet pretim esošajā Sky, pa 95% pārliecināts, ka neko par pieņemamu cenu sev tur neatradīšu. Pretēji šiem stereotipiem, atradu īstu pērli - no laša griešanas bija palikuši "laša kauli" pa 0,99Ls/kg:


Uz šiem kauliem bija palicis diezgan daudz laša gaļas, bet to ir gandrīz neiespējams atdalīt jēlā veidā, tāpēc izdomāju uzvārīt laša zupu. Saliku kopā 600g "kaulu", kartupeļus, burkānus, sīpolus, 2 vārītas olas un drusciņ lociņus, vadoties pēc šīs receptes (krievu val.). Tiesa, garneles un lauru lapas man nebija, bet arī bez tām tas viss gandrīz nostrādāja. Būtu foršāk, ja es kādas 3 minūtes ilgāk pavārītu kartupeļus, bet laikam pacietības pietrūka, jo tie bija drusciņ cietāki nekā zupai pienākās, toties tik un tā izvārīti. Kopējās izmaksas 4 litriem laša zupas: 0,954Ls. Klāt uztaisīju siermaizi, maizi ar speķi, tomātmaizi, un vienu maizi ar Dzintaru virsū - kopumā vakariņas izmaksāja 0,463Ls.

16. dienā apmaksāts: 0.60Ls, kopā: 51.27Ls
16. dienā izlietots: 3.60Ls, kopā: 47.78Ls

21 komentārs:

  1. A tu pusdienas neēd? :o
    Un brokastis+pusdienas tev izmaksāja pāri latam, nevis 60sant :)

    AtbildētDzēst
  2. >>Tirgu tiešām atradu, bet acīmredzot visu nokavēju
    Neko nenekokavēji - šis tirgus ir vienmēr tāds nekāds. 2 gadus blakus dzīvoju nekas tur arī nav mainījies.
    SKY lašu galvas un asakas prakstiski ir vienīgā lētā pārtika. Pats arī bieži vien zupai iepērku. Pārējam cenas ir mazliet virs vidējā.

    AtbildētDzēst
  3. Viss jau ir jauki un pilniigs atbalsts no manas puses.
    Tikai kaa buutu ,ja Tu buutu vientuljais teevs ar piecgadiigu beernu kaut kad ziemaa?

    AtbildētDzēst
  4. Anonīms, Tu gan esi oriģināls, parasti jau ir vientuļās mātes ;) :)

    Garšīga zupa? Es ar gribu pamēģināt zupu, kaut nekad neesmu ko tamlīdzīgu taisījis :D

    AtbildētDzēst
  5. Kristaps: pusdienas man katru dienu ir vienas un tās pašas - auzu pārslas ar kaut kādu ābola gabalu vai džema karoti.

    Par 0.60Ls - tā ir naudas summa, ko es samaksāju naudā, - šajā gadījuma par lasi. Vēl ir faktiski izlietotu preču un pakalpojumu summa, ko dažreiz pievienoju no rīta, kad fiksēju skaitītāju rādījumus. Loģiski, ka šīs summas var ļoti atšķirties - var kaut ko nopirkt un nolikt ledusskapī, bet no tā izņemt un apēst kaut ko pavisam citu :)

    AtbildētDzēst
  6. smilsukalns: lasis ir pavisam perfekts, bet tie kartupeļi nedaudz visu bojā. Tā kā lai zupa sanāktu laba, vajag rūpīgi sekot produktu gatavības pakāpei :D

    AtbildētDzēst
  7. Anonīmam: par to, ko es darītu tādā situācijā, es varu tikai teoretizēt. Visticamāk mans fokuss būtu uz ienākumu palielināšanu (kaut vai cenšoties saņemt Rīgas domes dzīvokļa pabalstu, utt.), ne tikai ietaupīšanu, jo ziemā uz šo summu diviem cilvēkiem izdzīvot būtu ārkārtīgi grūti, turklāt tā tiešām būtu _izdzīvošana_

    AtbildētDzēst
  8. Par tirgu - iesaku tev 6d/7d rītā iet uz Centrāltirgu, es tā daru katru nedēļu un sapērkos lietas, kas ilgi stāv:
    Biezpiens, krējums, sviests - piena paviljonā Straupes nodaļā (pie izejas stacijas pusē)
    Kūpinājumi - Rubeņi, gaļas paviljona malā (no autoostas ieejas sanāk iet pa labi)
    Vistas gaļa - Bauskas izstrādājumi, dažreiz arī citus
    Dārzeņi augļi - izstaigāju visu "outdoor" un apskatos, kur labi izskatās un saprātīga cena. Kartupeļi ir nedaudz tālāk prom no galvenās "outdoor" ejas.
    Tāpat tur atradīsi arī laša u.c. zivju atlikumus kā "kaulus" un galvas.

    Personīgi ietaupījums pret iepirkšanos Rimi/Maximā apmēram 2x.

    AtbildētDzēst
  9. kā tad biezpienu var nopirkt uz visu nedēļu?
    tas jau parasti 2. vai trešā dienā nav ēdams.

    AtbildētDzēst
  10. Jā, ja Rimi pērk, tad ēdiens var sabojāties jau tajā pašā vakarā, jo tas JAU IR vecs, kad to nopērc.
    Tirgū pirktais treknākais (18%) Straupes biezpiens ledusskapī stāv nedēļu un pat vairāk, tas pats ar krējumu.

    AtbildētDzēst
  11. Olga,

    Es no Delfu komentaariem sapratu 1 forshu lietu, ka cilvēki ir tik ļoti sadusmoti un izmocīti ar mabadzību, ka ir samierinājušies ar ubagu - bezdarbnieku likteni (dažos gadījumoas tiešām grūti kaut ko atrast, un tas ir drausmīgi) un savu ļaunumu izgāž uz tiem, kam ir vairāk naudas , nu un uz politiķiem, protams (kas būtu loģiskāk:))
    Ir gan 1 patiesības grauds :) šajā visā, ja tas būs tikai eksperiments, tad Tavaa dzīvē tam nebūs lielas jēgas, bet ja Tu kaut kādus principus pielietosi arī turpmāk (es nedomāju cīsiņas, bet pašam patavot svagus produktus (vienkārši es zinu kā dažreiz apčakarēcilvēkus par to svaigumu arī dārgos restorānos unBistro:), pastaigas (Ok, ne vienmēr, bet normālākā laikā utt.
    es piemēram, pateicoties Tev, beidzot aizbraucu uz tirgu iepirkties, Ok, es nopirku tur produktus, kuri nav lēti 9marinēti āboli piemēram), bt paskatījos arī lētākos, ja dzīve piespiedīs. Tas pats piens tajā iepakojumā (plirzainajā), es vinju pērku , jo tas man garšo tāpāt kā cits, neskaitot lauku pienu, dažreiz :))

    Cilvēkus laikām besī, ka tas Tev tāds eksperiments uz brītiņu, bet man vispār uzskats, ka dzīve mainās un jāmācas pielāgoties, un galvenais jau, llai TEV tas kaut ko dotu, ka'dam arī sniegtu kaut kādu piredzi :) Bet tie Delti vispār ir... :( Tas bnav mans eksperiments, bet palika obidno :((

    Ceru, ka Tu finišā uzrakstīsi pozitīvākas un negatīvākas puses :))) Un to, ko tas viss Tev deva ;)

    AtbildētDzēst
  12. Anonīms, vajag skatīties termiņus, skaidrs, ka ja nopērc ar termiņu pēdējā vai priekšpēdējā dienā, tad būs vecs. Un tas ir legāli pārdot preci ar termiņu tajā pašā dienā, likums tiek pārkāpts, ja pārdod ar iepriekšējo dienu termiņiem. Ja kas, piemēram pienu NAV IESPĒJAMS rimi nopirkt tās pašas dienas, jo centrālajā noliktavā tas stāv jau visu iepriekšējo dienu un uz veikaliem tiek izsūtīts nākamās dienas rītā :) un par sieriem vispār nerunāsim, pārpalikumi ir vienkārši katastrofāli.

    AtbildētDzēst
  13. Olga: Eksperiments tāpēc arī ilgs 30 dienas - 30 dienās var mainīt savus pieradumus, un to vietā nostiprināt jaunas paražas. Protams, es neturpināšu arī pēc šī mēneša tērēt tikai 146.83Ls mēnesī, bet domāju, ka šīs eksperiments man jau ir ļoti daudz ko iemācījis (un iemācīs vēl vairāk!), un daudz no tā es pielietošu turpmāk dzīvē - tagad es māku kaut ko pats pagatavot, zinu, kur nopirkt lētākos produktus, zinu, kad nav vērts taupīt un kad ir, zinu, kā ietaupīt uz komunāliem maksājumiem, utt... Pavisam noteikti, tas viss man noderēs :)

    AtbildētDzēst
  14. Is it You who's adding these creepy adds to the blog?

    AtbildētDzēst
  15. Jā, bet es nevaru tiešā veidā ietekmēt to saturu :)
    Es tikai esmu stipri samazinajis to rādīšanas biežumu regulāriem apmeklētājiem

    AtbildētDzēst
  16. Saturs pofig tiktāl, to vienkārši ir daudz

    AtbildētDzēst
  17. Par lasi runājot- šobrīd Maximā atlaides, nelieli 1-2kg lasēni par 2.99Ls/kg. Nezinu, cik Tu esi ēdelīgs- man ar tādu kilogramīgo pietiktu mēnesim. Mazliet iesālīt (kādu nedēļu ledusskapī nostāvēs), pārējo sadalīt un sasaldēt. Tā kā lasis ir ļoti sātīgs, tad viņu vienā reizē vajag ļoti, ļoti maz, un, lai cik nebūtu dīvaini- tas ir ekonomiski.
    Hints: tā kā šitos parasti pārdod tikai veselus, der sarunāt kādu, ar ko nopirkt uz pusēm. Pēc īsākas vai garākas grozīšanās pie letes var sarunāt arī ar svešiniekiem turpat pie letes.
    Par ieradumiem. Medīt atlaides varbūt ir interesanti, kamēr tā ir jauna, neizpētīta nodarbe, kas sniedz daudz atklāsmju. Bet laikietilpīgi gan tas ir. Tad jau labāk centrāltirgus + mugursoma reizi nedēļā, ko novēlu apgūt arī sev.

    AtbildētDzēst
  18. Tā tomēr ir nopietna atšķirība - 2,99Ls/kg vai 0,99Ls/kg. Tiesa, no tiem "kauliem" kādi 25-30% svara varētu arī būt kauli, un bez vārīšanas neko ar tiem nevar padarīt - iesālīt nesanāks. Toties, cik garšīgs ir sālīts lasis uz sviestmaizes... Mmmm... Padomāšu par to :D

    AtbildētDzēst
  19. pohjoismeri: nekas, pēc pāris vizītēm liela daļa no tām tev pazudīs :)

    AtbildētDzēst
  20. kaut kā nepazūd

    *ēd sviestmaizi ar sālītu lasi un melniem pipariem*

    AtbildētDzēst
  21. +1
    Anonīmajam par Straupes un Rubeņu produkciju Centrāltirgū - to var pirkt arī, ja netaupa - vienk. ļoti garšīgi izstrādājumi šiem sanāk.
    Vēl no vistas gaļas diezgan ok ir Ķekavas produkcija(arī Centrāltirgū) - šiem bieži ir budžeta varianti tieši zupiņām.

    AtbildētDzēst