ceturtdiena, 2009. gada 4. jūnijs

Diena 2 – sīpoli ir bullshit?

Vai Jums ir kādreiz stāstīts, ka sīpolos ir vairāk C vitamīna, nekā citronā? Es gan to biju dzirdējis, un šodien noskaidroju, ka tā nav patiesība :D

Vispār ja apskatās uz šo tabuliņu, šķiet, ka sīpolos īsti nekā daudz nav – lai saņemtu vitamīna C ieteicamo dienas devu, vajag apēst veselus 8,5 vidējā izmēra sīpolus. Traki!

Toties kāpostus vajag apēst tikai 165 gramus, ko arī izdarīju. Kopējs vakariņu sastāvs:

  Skaits/svars Cena/gab.,kg Summa, Ls
Cīsiņi 2 gab. 0,047 0,094
Olas 2 gab. 0,074 0,148
Dzintars 22 g. 2,5 0,055
Maize 70 g. 0,636 0,045
Kāposti 165 g. 0,25 0,041
Sīpoli 79 g. 0,25 0,020
Burkāni 124 g. 0,56 0,069
Tomāti 68 g. 0,69 0,047
Loki 28 g. 1,69 0,047
Ķiploki 12,5 g. 1,63 0,020
      0,587

Brokastīs es apēdu no vakardienas palikušos rīsus ar glāzi piena un karoti Nesquik (piens + Nesquik = 0,134Ls), bet pusdienās apēdu ierasto auzu putru ar mellenēm (0,202Ls), respektīvi mani kopējie tēriņi ēdienam divās dienās ir 1,94Ls, kas ir divreiz zemāk par paredzēto (2Ls/dienā).

Jāsaka, ka darba dienas beigās pienāca reāla bada sajūta, jo brokastīs un pusdienās porciju izmēri ir relatīvi mazi. Domāju, ka jānostāda brokastis kā galvenā ēdienreize, tad visu dienu varēs normāli izvilkt, un vakariņās tik kaut ko simbolisku pakošļāt :)

Analizējot vakardienas izdevumus komunāliem pakalpojumiem, izskatās ka es varēšu iekļauties ieplānotājā normā, ja iemācīšos taupīt karstu ūdeni – 87 litri dienā pēc tarifa (0,871 + 2,2409) /m3 izmaksā pāri 27 santīmiem, kas ir puse no vakariņu izmaksām.

Daudzi no Jums prasa, kā man vispār var sanākt tik zemi komunāli maksājumi. Šeit ir pēdējais rēķins:

DSCN0613

Kā redzams, ja atņemt no kopējās summas maksu par apkuri aprīlī, paliks 31,59Ls. Ja ekstrapolē vakardienas mērījumus uz visu mēnesi, sanāks klāt 6,05Ls par ūdeni, 6,24Ls par elektrību un kopējās izmaksas komunāliem būtu 43,88Ls.

Lieki 3,88Ls nozīmē, ka man jāpatērē pa 42 litriem mazāk karstā ūdens dienā… Tiktāl esmu izdomājis tikai mazgāt traukus knapi siltajā ūdenī, un krāt viņus mazgāšanai visus kopā (par šo ieteikumu paldies Olgai Rinkus). Varbūt, Jums arī ir kādi ieteikumi par ūdens taupīšanu?

29 komentāri:

  1. Olga :)
    Labriit, siipolos iznemot C vitam'inu ir veseliigas emunitaati stiprinoshas eļļas :)
    Par ūdeni :) Mēģini zobus mazgāt no glāzes nevīs ar ieslēgto krānu, dušā kad ziepējies izslēgt ūdeni vai vismaz 1 - 2 x nedē';lā mazgājies no bļodiņas, tā man 1 pazīstamā pensionāre dara :) es jau saprotu, ka ekstrīmi... :) Man jau arī ūdens pārteriņš šausmīgs :(
    Ceru, ka noderēs :)
    P.S. Ņem pusdienām līdzi sviestmaizes - būs sātīgāk :)

    AtbildētDzēst
  2. Par traukiem - es parasti ciest nevaru mazgāt traukus un tie maz izlietnē krājas pieklājīgā kaudzītē, bet es daru šādi :gāze man sanāk lētākā un tādēļ es auksto ūdeni uzsildu uz plīts, pēc tam izlietnē vai bļodā iekšā, nedaudz Fairy un var droši mazgāt. Tieši tāpat es mazgāju grīdas.
    Ak jā, ja ignorē iepriekšējos ieteikumu, tad var mazgāt arī ar auksto ūdeni un izmantot sodu, lai būtu ekoloģiskāk. Trauki arī vairāk spīd.

    AtbildētDzēst
  3. Brokoli, zemenes, apelsīni - vēl vairāk C vitamīna.

    Runājot par ūdeni - esmu lauku apstākļos mēģinājusi mazgāties, nevis pielejot vannu vai stāvot dušā zem tekoša ūdens, bet ielejot katlā pāris litrus silta ūdens. Dīvainā kārtā ar mazāk nekā spaini pietiek pilnībā nomazgāties.

    Vēl - ādai un matiem veselīgāk ir, ja mazgājas pēc iespējas aukstākā ūdenī. Noder arī, ja ekonomē ;]

    AtbildētDzēst
  4. Paldies par ieteikumiem!

    Kādu tad gaļu vēl var pa lēto nopirkt, ja ne cīsiņus? Par pieņemamu cenu esmu redzējis tikai cāļu kakliņus (0,94Ls/kg Supernetto), būs Internetā jāpameklē receptus :)

    AtbildētDzēst
  5. *receptes

    Mego esmu redzējusi vistu/cāļu/whatever muguriņas, ko var, teiksim, zupā likt. Gadās arī kaut kādi обрезки tīri ēdami.

    AtbildētDzēst
  6. Runājot par produktu uzturvērtību, es ikdienā lietoju http://www.whfoods.org

    Tur gan ir bieži kā piemēri minēti produkti, kas Latvijas apstākļos ir vai nu "ekskluzīvi" (reti un salīdzinoši dārgi) vai nepieejami, bet nu, tas, ko mēs pārsvarā ēdam, tur ir, so it's not that bad.

    AtbildētDzēst
  7. Olga,
    Jaa, tiesi taa, es ari saaku meeginaat taa mazgaaties paaris reizes nedeelaa no blodinjas, kad paaris reizes naacaas laukos ne pirts dienaa, ciemojotie:)
    Par gaļu - var gan - vistu sirsninas un maadzinas, puskg ap latu, 2 reiz uzcept artiem pasiem siipoliem, super sanaak ;)Arii vistas kaajinas ir relati leetas!

    Ceru, ka izstuudeeji nosuutiitas
    receptes :))))))

    AtbildētDzēst
  8. Neliels precizējums par saitu. Es skatos šīs sadaļas:

    http://whfoods.org/nutrientstoc.php

    http://whfoods.org/foodstoc.php

    AtbildētDzēst
  9. shustreek - cīsiņas nav gaļā. jau sen izmanto soju lai ražotu cīsiņas.

    AtbildētDzēst
  10. veertiigs eksperiments imho, es ar meegjinu minimizeet savus izdevumus, lai iekraatu...

    AtbildētDzēst
  11. traukus vajag mazgat bljoda, silta udeni un skalot auksta.
    vajadzetu iet uz tirgu iepirkties, bet tad nevaresi publicet chekus.
    darzenji ir ljoti leti, vari gatavot sautejumus un plovus.
    perc malto galju, varesi taisit "garas" merces.
    masai davanu perc gramatnica :)
    lai izdodas!

    AtbildētDzēst
  12. lētāk & sātīgāk būs gaļu izmest no ēdienkartes vispār, & tā vietā ēst vairāk graudaugus - rīsus, griķus, grūbas, putraimus, prosu utml.
    interesants eksperiments, lai veicas. cik riebīgi, ka mūsu valsts vīri uzskata, ka tā ir normāla eksistence. diez cik ilgi viņi spētu nodzīvot uz minimālās - nevis savas patreizējās - algas.
    visu cieņu!

    AtbildētDzēst
  13. Tev dārga auzu putra - 20 santīmi par rīta porciju? Izklausās pēc gatavajām ātri vārāmajām. Pērc parastās - nav nemaz tik ilgi jāvāra.
    Un auzu pārslās ir daudz dzelzs uc derīgi vitamīni - ļoti labs ēdiens.

    AtbildētDzēst
  14. Turpmāk pirkšu parastās, šī paciņa bija iepirkta vēl "treknajos gados" :D

    AtbildētDzēst
  15. Par udens taupiishanu--->IEGADAJIES SKAITIITAAJU.
    Tas tiesham iznaak leeti piem mees divataa dziivojam un par silto un auksto udeni reali samaksaajam tikai kadus 4 ls un par elektriibu tikai kkadus 2 or 3.
    Un udeni lietojam tik daudz cik vien velamies ;)

    AtbildētDzēst
  16. Es nemaz nezināju, ka ir dzīvokļi, kuros skaitītāja vēl nav. Ūdeni uzskaitu pēc skaitītāja, pa brīvdienām salikšu datus webā

    AtbildētDzēst
  17. Ir vēl viens interesants ūdens taupīšanas veids :D Bet tas der, ja rokas mazgā nevis izlietnē (var jau būt, ka var izdomāt arī kā izlietnē), bet vannā - tad zem krāna paliek spainīti vai bļodiņu un to ūdeni atstāj, lai vēlāk lietotu poda darīšanām (laikam jau tām vieglākajām ;)) Šito redzēju kādai tantiņai, kura dikti centās ekonomēt, jo nu šķiet, ka viņa dzīvo zem minimālās...
    Un jā, ar to ekonomēšanu ēšanas ziņā jābūt uzmanīgam - nu tā, lai uz mēneša beigām nesanāk problēmas ar kuņģi un tad naudiņa būs jāpatērē zālē, kas taču ir pavisam neekonomiski! Sautējumu ēšana it kā nevarētu kuņģim kaitēt, bet visu laiku ēst cīsiņus, kas taču nav nekas dabīgs nebūs diez ko labi. Bet vispār pierast jau laikam var pie visa.
    Lai veicas! Šis eksperiments tiešām ir varen interesants! Degu nepacietībā, lai uzzinātu, ka ies.

    AtbildētDzēst
  18. :D kļūdas labojums --> ne jau "zālē" būs tā naudiņa jāpatērē, bet zālēm

    AtbildētDzēst
  19. par to ūdens taupīšanu - dušā no sākuma tikai ātri janoskalojas, ūdeni nogriež, saziepējas un tad atkal veikli noskalojas. Rīsi, griķi, auzu pārslas u.c. paciņās sadalītie gatavojamie produkti ir daudz lētāki nopērkot parastajā kastītē un pašam sadalot, cik vienai porcijai gribas. Pietam - MAXIMA nopērkamās "nocenotās" preces arī nav nekas TIK briesmīgs. Piemēram, ik pa laikam pa tiešām lētākām naudiņām pat nekā parastās desas var nopirkt normālu salami, kam, piemēram, tajā dienā beidzas termiņš, bet tāda desa jau pirmajā dienā, ja tiek turēta ledusskapī nepaliks "duļķaina" un veca. Tāpat arī kāds "Zīlonītis" jogurts, ja sagribas kādu našķi, ar tās dienas termiņu jau nu nebūs vecs. ;)

    AtbildētDzēst
  20. Mēs ar vīru un gadu vecu meitu jau pus gadu dzīvojam uz 200 Ls mēnesī-tā arī sanāk, ka skrienam pa akcijām...kaut kā jau izdzīvojam...

    AtbildētDzēst
  21. Arī tirgū var sameklēt tādus ratus, kuros nocenotas preces-kafiju jau vairākas reizes ņēmu-lētāk riktīgi un laba ar :)

    AtbildētDzēst
  22. Kurš Tev iestāstīja, ka cīsoņos ir gaļa? Cīsiņos ir ne vairāk kā 4% gaļas. Pārējais ir pusfabrikāti, tauki, kausēta āda un viss cits, kas ražotājiem var ienākt prātā, lai palielinātu masu.

    Un vēl vienā cīsiņā ir ~2 ēdamkarotes sāls un ~ 2 ēdamkarotes cukura. Tu sev iekšā ar ēdamkarotēm cukuru un sāli barotu iekšā?? bet kopā ar tauku, kausētas ādas un pārstrādātu lielopu iekšējo orgānu masu??

    AtbildētDzēst
  23. Mjaa, man jau ar taa domaat, ka ciisinji neko labu un veertiigu nedos. Desas vispaar ir pilniigi bezjeedziigs produkts un jo leetaaks, jo bezjeedziigaaks. Labaak jau aiziet tad uz tirgu un panemt vienu tiiru gabalinju cuukas karbonaadi - saakumaa liekas daargi, bet galju nav jaaeed katru dienu un no viena kg cuukas karbonaades sanaak vairaak kaa 10 palielas karbonbaades. Aptuveni katra vareetu izmaksaat kaadus 0,30 santiimus. Jo kg cuukas karbonaades maksaa kaadus 2,80 - 3,00 ls(skatoties, kur pirkt, leetaak ir centraaltirguu). Nu luuk 2x nedeeljaa 0,30 par karbonaadi - liekas, nav tik tragiski. Bet galinja ir tiira, nav nekaadu kraasvielu, saalju un sazin kaadu konservantu, kas ir paarpaareem desaas un ciisijos. :) Cuukas fileju var sagriezt mazaakos gabalinjos un tureet ledusskapii- saldeetavaa. Uzcept cuukas karbonaadi viiriesha cilveekam arii nav paarmeeru gruuti iemaaciities. :) Kaa arii cukgalja ir ljoti saatiiga, peec taas ilgi saglabaajas saata sajuuta.

    AtbildētDzēst
  24. to Laura:
    iekšējo orgānu masa tas vēl ir labi :)
    Ar sievu iepriekšējā nedēļas nogalē bijām iegriezušies tirgū- ofigeļi: tur karbonāde maksāja 3Ls/kg un šķiņķis no 2-2,5Lvl/kg (rimi tikai uz atlaidēm 4 un 2,79, parasti 5 un 3 (суčкас))
    vistas filejas 3lvl/kg un kājiņas 1,6lvl/kg. Tas laikam ir gan trūkums (jo nevaru savā budžetēšanas sitēmā ievadīt), gan arī pluss (lētāk), ka nav čeku (jāpieraksta uzreiz svars,cena)

    AtbildētDzēst
  25. es telefonā pierakstu, tas aizņem kādas 5 sekundes un palīdz uzskaitīt visu iztērēto :)

    AtbildētDzēst
  26. Tēriņu pierakstiem telefonā ir labs rīks:

    http://www.vissparnaudu.lv/lv/helpyou/Naudas_kontrolieris.html

    Der, ja telefons atbalsta Java.
    Palīdz plānot naudas izdevumus pa dažādām kategorijām. Es pats lietoju, citreiz tas palīdz attūrēties no nevajadzīgiem pirkumiem.

    AtbildētDzēst
  27. Apskatījos to softiņu. Diemžēl, tas neļauj uzskaitīt, no kā un kas ir nopirkts, bet ļauj tikai plānot budžetu. Kaut gan ikmēneša tēriņiem tas varētu būt okay, bet nav iespējams pēc tam izanalizēt, kur bijuši lielāki pirkumi, utml.

    AtbildētDzēst