pirmdiena, 2009. gada 1. jūnijs

Plāns

Ekonomiskai situācijai pasliktinoties daudziem no maniem draugiem ir krietni samazinājušies ienākumi, daži arī zaudējuši savas darba vietas, un algas vietā saņem bezdarba pabalstu. Statistika arī rāda, ka visā valstī ar katru mēnesi kļūst vairāk cilvēku, kas saņem tikai minimālo algu. Nācies pat dzirdēt, kā daži politiķi sola saņemt vien minimālo algu, ja tiks ievēlēti Rīgas mēra amatā.

Bet vai šādi solījumi ir vispār reāli? Uz šodienu, jeb 2009. gada 1. jūniju, minimālā darba alga Latvijā sastāda 180,- LVL pirms nodokļiem, jeb 146,83 LVL uz rokas mēnesī. Bet saskaņā ar LR Centrālās Statistikas Pārvaldes datiem, iztikas minimums 2009. gada aprīlī ir sastādījis 171,61LVL mēnesī. Protams, iztikas minimuma aprēķinā piedalās vidējam iedzīvotājam pavisam sveši elementi - tādi kā ziemas sporta apavi (reizi 7 gados), slēpju vai slidu pāris (reizi 10 gados), pulkstenis (reizi 6 gados), 30kg sašķidrinātās gāzes (tas ir papildus 14,4 dabasgāzes kubikmetriem), 11 burtnīcas un veselas 396 avīzes vai žurnāli gadā! Tās varēja būt absolūti nepieciešamas 1991. gadā, kad šī groza sastāvs tika definēts, bet mūsdienu cilvēks jau ir pieradis bez visām šīm lietām iztikt. Un kaut gan daudz (piemēram, mobīlais telefons) no šī groza iztrūkst, tikpat daudz ir arī pilnīgi lieka.

Līdz ar to izdomāju nelielu eksperimentu - vai būs iespējams man, jaunam rīdziniekam, kurš dzīvoklī dzīvo viens, ir pieradis pa pilsētu pārvietoties ar auto, ēst pusdienas biroja ēkas ēdnīcā un brīvdienās doties atpūsties dabā, veselu mēnesi dzīvot iztērējot ne vairāk par 146,83LVL? Sākot ar rītdienu, jeb 2. jūniju, un līdz pat 1. jūlijam mēģināšu ievērot stingrās ekonomijas režīmu.

Šāds ir paredzēts budžets:
- sabiedriskam transportam 18,00LVL
- dzīvokļa komunāliem maksājumiem 40,00LVL
- Līgo svinēšanai 10,00LVL
- māsas dzimšanas dienas dāvanai 5,00LVL (mēģināšu būt ļoti kreatīvs)
- ziediem izlaidumos 3,00LVL
- ēdienam 60,00LVL
- citiem (neparedzētiem) izdevumiem 10,83LVL.

Ja Jums ir kādi ieteikumi par to, kā un uz kā var ietaupīt šādā režīma - lūdzu komentējiet :)

39 komentāri:

  1. A kur tēriņi kopā ar draugiem? Vai arī esi izlēmis tikai- ēst, gulēt un strādāt?

    AtbildētDzēst
  2. Bet Līgo svinēšana un izlaidumi arī ir kopā ar draugiem. Plus vēl ir neparedzētie izdevumi :D

    AtbildētDzēst
  3. komunaalie 40ls? ar visaam elektriibaam un uudenjiem??? es ar gribu taadu dziivokli!!! cik ta kv/m ja nav nosleepums?

    AtbildētDzēst
  4. Dzīvoklis ir 51 kv.m., apsaimniekošana ir 0,45Ls/kv.m. + pārējie komunālie = 32LVL + elektrība (taupīgā režīmā) = aptuveni 40LVL. Interneta nebūs, mājas telefona un kabeļtelevīzijas arī nav!

    AtbildētDzēst
  5. forshi tiem, kam par dzīvokli īre nav jāmaksā (:

    AtbildētDzēst
  6. Aizņemies no kādiem paziņām ~2 gadīgu bērnu uz šo mēnesi. Tas, lai eksperiments būtu tīrs, jo vidēji ar šo minalgu ir jāiztiek vienu mēnesi vairāk nekā vienam cilvēkam. Bērni tač nepelna. Vēl tam visam klāt piedomā situāciju, ka Tev ir aptrūcies kāds apģērba gabals un dzīvoklī plīst kāda truba, un trīs dienas pirms eksperimenta beigām (sestdienas vakarā) gadās tāda sīkķibele, ka salūzt dzīvokļa atslēga un Tu stāvi kāpņu telpā un nevari atslēgt durvis (pateikšu priekšā, ka tad ir jāizsauc atslēgu meistars). Tas, ko gribēkju teikt, ka šādiem eksperimentiem nav _pilnīgi_ nekādas jēgas, kā tikai palielīšanās tādu pat priekšu, ka redz kā es te izdarījos. Vienu mēnesi jebkurš var pārtikt no maizes un ūdens, var no dzīvokļa ārā neiet, elektrību vispār var neizmantot, īpaši vasarā. Tā var arī ar latiem 20-30 + komunālie mēnesi izvilkt. Izdari to pašu 6 mēnešus pēc kārtas, un sāc ar to, ka pieņem, ka jaunam rīdziniekam NAV sava dzīvokļa.

    AtbildētDzēst
  7. sapieri: situāciju var atrast da jebkādu - esmu pārliecināts, ka Latvijā ir arī ģimenes vispār bez ienākumiem, kurām ikmēnesi jānodrošina iztika diviem vecākiem ar trim bērniem. Un protams, iztikt uz minimālo algu pastāvīgi, katru mēnesi būtu grūti tieši neregulāro (un neparedzamo) izmaksu dēļ. BET! Visi regulārie izdevumi (tevis minētie izdevumi apģērbam tajā skaitā) ir plānojami un gandrīz no visiem izdevumiem, kuri mums ir, var atteikties vai tos stipri samazināt. Par to arī ir šīs stāsts, nevis par situācijas dramatizāciju.

    AtbildētDzēst
  8. ko tur daudz samazinaas. samazinaat plaanotos izdevumus var tikai nopeerkot daudz nekvalitatiivaaku preci/pakalpojumu(piemeeram apgjeerbu) kaa rezultaataa nekvalitatiivais aatri sapliist atkal un atkal ir jaapeerk, iznaak tas pats un citreiz pat vairaak, kaa uzreiz labu lietu nopirkt.

    kas attiecas uz dziivokli...taadi komunaalie tev ir vasaraa, gribeetu redzeet taadu pashu eksperimentu ziemaa, kad komunaalie divkaarshojas!

    turklaat sapierim ir dzilja taisniiba, ne visiem dziivoklis ir savs, ka iiri var nemaksaat, un daudziem no tiem kam ir savs dziivoklis, ir jaamaksaa krediits par vinju.

    es ar dziivoju tik pat lielaa dziivoklii, bet ar visu to ka naudas truukuma deelj jau pus gadu tieshaam reaali dziivoju uz riisiem un kjiinieshu sausajaam zupinjaam pa 0,09ls mani izdevumi meenesii ir virs 400ls (ieskaitot krediitu bankai, un es veel nopirku leeti, kad "burbulis bij paarspraadzis un cenas dziivokljiem triiskaart mazaakas palikushas, liidz ar to bankai maksaaju tik, cik taads dziivoklis iziirejas).

    Doma jau shiem shoviem forsha un ceela, bet taa arii paliek tikai doma, un nevienam jau no taa labaak nepaliek un maiziite nenaak....=(

    AtbildētDzēst
  9. taupiibas recepte:
    ja es sanjemtu taadu naudinju tad...pirmkaart neko neest un pat nedzert, lai ietaupaas arii uz uudeni. no maajas aaraa neiet, jo tur transportu cenas priekshaa. ja nu ir iespeeja liidz darbam ar kaajaam iet, arii neiesaku, jo neesi tachu eedis, nokritiisi no bezspeeka pusceljaa un tad dakteriem buus jaamaksaa, un tur tev toch nepietiks, un atstaas tevi nomirt. par cik esi visu laiku maajaas, dreebes nevelc vispaar, lai nenovalkaajas tik aatri.
    ja jau uudeni nelietosi, retaak arii trubas pliisiis, un ja jau neediisi un nedzersi arii uz tualeti driiz vareesi neiet, arii tualetes papiiru pirkt nevajadzees, kaa arii trauku mazgaajamos, pulverus un citu sadziives kjiimiju, kas nav taa leetaakaa. elektriibu neteeree vispaar kaa sugu.

    rezultaataa atlikusho naudu taupi, jo to vajadzees apbediishanas birojam.

    AtbildētDzēst
  10. "Dzīvoklis ir 51 kv.m., apsaimniekošana ir 0,45Ls/kv.m. + pārējie komunālie = 32LVL + elektrība (taupīgā režīmā) = aptuveni 40LVL"
    -------------
    NO hot water? It's about ~5 Ls per cube!

    AtbildētDzēst
  11. Esmu pamanījis, ka ūdens izmaksas nez kāpēc krietni atšķirās dažādās mājās - laikam katlu efektivitāte atšķirās. Nevarēšu pateikt pavisam precīzi, bet ja pareizi atceros man auksts ūdens maksā 0,80Ls/kubā un uzsildīšana papildus ap 1,80Ls/kubā. Vakarā precizēšu datus!

    AtbildētDzēst
  12. Es arī mēģināju kaut ko tamlidzīgu īstenot eksperementejot kādu gadu atpakaļ, atvēlēt ēšanai 2 latus dienā (uz 2 cilvēkiem drbs blakus, tad vēl nenopirkam dzivokli, tad īres maksa saimniekam neietilpa :) varu padalīties receptēs, ja vajag.

    produktiem pa mēnesi pietika ap 65 (neskaitot no laukiem 1 reiz atvestā - neveda LS daudz), telefonam arī torez maz, naudas ziņā vēl Ok, bet psiholoģiski ĻOTI GRŪTI katru kapeiku skaitīt :( un tas ir ar to, ka zini, ka ir kaut kur atlikums (tikai eksperiments taču), ir nauda kredītus nomaksāt (toreiz vēl bija), bet tiem, kam tāda ir vienīgā nauda !!!

    Iesaku visiem arī ne pārāk lielā taupīšanas laikā pāris mēnešus pierakstīt pa grupām visu, ko tērē, jo tā es atklāju, kur ir liels pārtēriņš (100 ls vairāk tērēju nekā pelniju :(( Un tā ne vienmēr bija paika,nebūt. Interesants fakts, ka pārēdoties iztērējam 110 ls, taupot ap 60 Ls, sānāk, ka tas ir 2 reiz atšķirība nevīs 10 x... Ir arī reāli padomi, varu nokopēt un aizsūtīt :) ja vajag :0 Daudzus izmantoju līdz šīm :)

    AtbildētDzēst
  13. Jā, ja ir kāds uzkrāts padomu kopums - lūdzu iesūti. Par receptēm arī būtu interesanti :)

    Viens no eksperimenta mērķiem arī ir noskaidrot - vai tiešām ir grūti dzīvot krasi samazinoties izdevumiem, vai vienkārši sabiedrībā valda atkarība no naudas, un problema ir galvenokārt psiholoģiska - tipa, ja es maz pelnu, tad es esmu nepilnvērtīgs cilvēks :(

    AtbildētDzēst
  14. Ok, nosūtu :)
    Nu piemēram, plastikata maisiņos var pirkt arī krējumu un kefiru, ne tikai pienu :) Uz veikalu darba beigām (maksimā visvairāk) ir lielas akcijas, virtuļ 10 santīmu 25 vietā, agļi 3 x letāki utt.
    Desas ēst var, lai uzpildīt kuņģi, tā jau ar maizi pat latu iztērējot var pavilkt, bet nu ja nav ierasts labāk treknāku gaļu nopirkt bet pašam uzcept, kaut kas naturāls :)
    Noteikti pieraksti katru dienu, ko tērē :)
    Tualetes papīru un kafiju ar tēju var nočiept arī darbā, bet tas jau tā, ekstrēmi :)
    Izdevumos neietilpi sadzives ķīmiju (saprotu, kavēl varbūt ir no normālas dzīves), bet tas arī jaatzīmē kā izdevumu grupa.
    Dāvanu vari izveidot pats māsai, kaut vai kaut kādu kolāžu kura ataino viņas raksturu vai kaut ko tamlidzīgu :)+ interesantu sīkumu izpardošanā

    Anglijā 1 dāma uzrakstīja kā par viņu 1 paundu dienā nodzīvot gaddu, internetā vari pameklēt :)
    autobusā var mēģināt pa zaķi, bet ne vienmēr sanāk :)
    Ar draugiwem rīkot tuseņus no kopā savāktiem produktiem (no viņu puses + tavas puses), ir arī izklaides plāni ar draugiem gandrīz bezmaksas :) Visādi gājieni pa pazīstamām vietām utaml. :)
    Piemeerām kā uzvarīt gotiņas no piena + cukura, paakstījos bet sanāca super garšīgi :)

    AtbildētDzēst
  15. Tur ir baigi daudz sīkumu, sarakstīti dažādās vietās, daži nesarakstīti :)

    Lai Tev veicas :)
    Vēl padoms, psiholoģiski nav tik grūti, kad uztver to, kā spēli, kura beigsies, kad gribēsi (naudas jau ir vairāk :)), bet tiem kam tā ir realitāte baidas jau nevīs no mazvertīguma, bet, piemēram, saslimt, ko nevar paredzēt :(

    AtbildētDzēst
  16. Liels paldies par padomiem! Vakardien arī skatījos Maximā nocenotos augļus, bet viņi izskatijās tik sapuvuši, ka likās daudz jēdzīgak nopirkt žāvējumus, nekā to drazu.

    Un par sadzīves ķīmiju - es lietoju deodorantu, skūšanas želeju, šampūnu, ziepes, zobu pastu un Fairy. Fairy man ir gandrīz mūžīgs - pāris pilītes uz sūkļa tiešām pietiek :) Bet pārējais kā beigsies tad mēģināšu lētāku variantu atrast (vakardien jau skatījos zobu pastu Supernetto, jo manējā jau iet uz beigām - var zem 0,50Ls iegādāties!).

    AtbildētDzēst
  17. Ja kas, mani sauc Olga, tad būšu anonīms Olga :) - rakstīju tos pedējos par taupīšanas receptēm :)

    AtbildētDzēst
  18. Olga.
    Nu man kautkā tie augļi biežāk normālākie trapas :) Pēdējā laikā, jo laikām maz pērk :)Arī citu ņammu 1 - 2 st. pirm slēgšanas izmet normālu, ja aped uzreiz, jo 1 reiz nocenotā fileja izradījās Ok, normālā - puvusi :)
    manā profailā dienasgrāmatā draugos ir arī sarakstiņš no kura smelos pāris normālus padomu, paskaties dienasgrāmātā, pie reizes, paskatīsies ar ko runā, Ok, man jāiet pastrādāt :) - Olga Rinkus (pēc vārda viegli atrast;)

    AtbildētDzēst
  19. Olga,
    Tā psta neto ir labāk par colgate :0 Bet 1- 2, 3 sanāk arī mēnesī pāris latu :)Tualetes papīru nelieto :) ;) Joks :)
    P.S. Visādas akcijas - arī tagad ir normāls variants ;)

    AtbildētDzēst
  20. Paldies, ļoti interesanti padomi tavā dienasgrāmatā. Un pa akcijām toch var daudz ko normālu iepirkt pa pieņemamām cenām :)

    AtbildētDzēst
  21. Olga,
    nets piemeeraam latnetaa un livas ir par 11 latiem ar kabelju televiziju (ja leeno protams, pieslegt, Tev gandriiz tikpat no transporta palika :))))

    AtbildētDzēst
  22. Kur jus redzajat tadas cenas udens uzsildisanai? Liepaja negribejat ka 4LS/kuba+ udens cirkulacija 15Ls. Negrib nemazgas, bet pa cirkulaciju samaksa...

    AtbildētDzēst
  23. nu okay, kad būšu mājās apskatīšos precīzus ciparus, 100% ka 4Ls kubā tie nav. Un par ūdens cirkulāciju 15LVL? Laikam jums trubas līdz siltuma katlam pa ielu iet :(

    AtbildētDzēst
  24. Olga :)
    Paskaties draugos receptes :), aizsuutiiju :)

    P.S. Un kaa ar eeshanu darbaa, liidzi nem??

    AtbildētDzēst
  25. Paldies, vakarā izpētīšu - darbā vajag takš arī strādāt :D
    Darbā ēdu ātri uzvārāmo auzu putru ar mellenēm - 1,21Ls par 6 paciņām, 1 paciņa dienā. Kad beigsies, pirkšu pa 0,38Ls Supernetto auzu putru bez nekā un kaut ko atsevišķi, ko piemest klāt.

    AtbildētDzēst
  26. Trubas ir normalas, tada situacija visos majas Liepaja...Neticet uzprasat kadam citam, no Liepajas, cenas biskin atskiras, vai nu kubs ir dargaks tad cikulacija mazak, vai nu cirkulacija ir mazak, tad kubs dargaks

    AtbildētDzēst
  27. Olga,
    es jau nesteidzenu, tik taa, informaacijai :)

    AtbildētDzēst
  28. Vienkarsi mums pilsetas mers, loti grib est

    AtbildētDzēst
  29. A, ziepes varu mēģināt tev uztaisīt, ja tikšu pie NaOH.

    AtbildētDzēst
  30. Vai nesanāks šādas ziepes daudz dārgāk par veikalā nopērkamām?

    AtbildētDzēst
  31. kas tie par cīsiņiem pa 4,7 santīmi gabalā?

    AtbildētDzēst
  32. Tādi ir nopērkami Supernetto - 0,33Ls par 7 cīsiņiem vakuumiepakojumā. Nezinu, cik tur daudz gaļas, bet pēc garšas viņi bija absolūti ēdami :)

    AtbildētDzēst
  33. Nē, nu ziepes jau vairāk izklaides pēc ;] Bet domāju, ka varētu būt lētāk, ja taisa, teiksim, ar pelniem, nevis NaOH, un no lētiem taukiem, nevis margarīna.

    AtbildētDzēst
  34. Arī Grobiņā karstā ūdens uzsildīšanas tarifs nedaudz zem 4 Ls/1 kubikmetrs + vēl ~Ls 1,10 par auksto kubu, kuru silda. Kopā Ls 5 par 1 kubu karstā ūdens. Vidējais patēriņš mēnesī mums uz 3 cilvēkiem - 4 kubi karstais ūdens un 8 kubi aukstais ūdens, tātad kopā sanāk Ls5*4 +Ls 1,1*8= Ls28,80 mēnesī par ūdeni! Un tiem, kam siltuma rore vannasistabā, vēl par to ir jāmaksā... Un maksā tik ragā, ja gribi dzīvot tīrs!

    AtbildētDzēst
  35. padzīvo 1u-2us gadu/us tā, tad arī runāsim.
    pagaidām - vnk kārtējā "pakazuha"

    AtbildētDzēst
  36. Evelīna
    Apsveicama ir doma, ka mēģini saskatīt, kur tik tiesām var ietaupīt, domāju, ka tiesi tas ir eksperimenta mērķis, bet saprotu arī tos, kas kritizē, jo arī pati jau ilgstosi dzīvoju ar visai trūcīgiem ienākumiem, bet ja precīzāk - ar visai lieliem izdevumiem (kredīts par dzīvokli, bēŗniem bērnu dārza un skolas zdevumi un diemžēl arī mums nav tik lēti komunālie maksājumi, vēl jo vairāk ziemā).
    Skatoties uz Tavu ēdienkarti, piekrītu, ka daudz ko var nopirkt un paēst lētāk, arī mana ēdienkarte ir visai līdzīga, bet diemžēl ne vienmēr veselīgi. Diez vai cīsiņi un mannā utra ir tas labākais ko ēst, kur nu vēl bēŗniem. Daži padomi - piemēram drēbes var itin labi nopirkt humpaliņās, jāieskatās, kur labākas, normālākas un galu galā drēbes bieži vien ir pat kvalitatīvākas kā veikalā pirktās, vienīgais mīnuss - ne vienmēr būs tiesi tas, ko dotajā brīdī vajag, ne vienmēr vajadzīgais izmērs. Tad vēl domāju, ka ir piemirsts kāds neliels sīkums, tā ir drēbju mazgāsana, nav jau problēma to izdarīt ar rokām un ieekonomēt uz veļas masīnu, bet ja ir mazi bērni drēbju kalni bieži ir nepārredzami un es tīri fiziski nespēju tos izberzt, varbūt ir kādas idejas?

    AtbildētDzēst
  37. Neesmu vēl praktiski mēģinājis (bet tas draud tuvākajās dienās), bet esmu pa 90% pārliecināts, ka drēbes mazgāt veļas mašīnā ir stipri lētāk nekā ar rokām.

    AtbildētDzēst
  38. Evelīna
    Es drīzāk runāju par situāciju, kad tās veļasmasīnas nav. Man nesen veļasmasīna saplīsa, kā ne kā 10 gadus jau nokalpojusi. Paveicās, jo vīra vecāki nesen bija nopirkusi jaunu un veco mums atdeva. Bet tiem, kas līdzīgā situācijā kā mēs, pat nav iespējams paņemt patēriņa kredītu, lai sādu nepieciesamu preci nopirktu.

    AtbildētDzēst
  39. man kredīta maksājums par savu vienistabeni 210 ls :D eksperiments beidzies:

    AtbildētDzēst