pirmdiena, 2009. gada 8. jūnijs

Diena 6 – braukt ar auto vai sabiedrisko?

Nu jau ir pagājusi eksperimenta 6. diena. Nopirku Maximā mannu pa 0,29Ls/kg – saliekot kopā 500g mannas, 400ml piena, 3 karotes cukura un kādus 1,5-2 litrus ūdens sanāk uzvārīt mannas putru 3-4 brokastīm pa nieka 0,291Ls. Pieliekot vēl klāt kakao (+0,142Ls vienai ēdinreizei diviem cilvēkiem), mums ar draudzeni divatā brokastis ir sanākušas pa nieka 25 santīmiem.

DSCN0631

Pusdienās sacepām kartupeļus ar speķi un vienu vistas kāju. Sen nevarēju sev atļauties ko tādu ēst dietisku apsvērumu dēļ – tagad gan svars krītās (to, starp citu, var vērot grafikos, ja uzklikšķināt uz grafika lapas labajā pusē), tāpēc šīs ēdiens nāca tikai pa labu, pie tam vēl man garšoja :) Izmaksas – 0,267Ls.

Šodien apciemoju vecākus (protams, vakariņas viņiem sātīgākas! :)), kas dzīvo pilsētas otrajā galā, braucot pa zaķi ar sabiedrisko. Kontroles nebija, tā kā vēl 1,60Ls ietaupīti uz Rīgas Satiksmes rēķina :D

6 dienas braucot ar sabiedrisko un staigājot ar kājām pretstatā ilggadējai pārvietošanai ekskluzīvi ar auto, sanāk salīdzināt vienu ar otru. Te piedāvāju Jums dažus faktus, kas var nebūt acīmredzami tiem, kas brauc tikai ar auto vai tikai ar sabiedrisko.
Nebraucot ar auto:

  • daudz vairāk nolietojas apavi
  • lietainos un netīros laika apstākļos drēbes ātrāk paliek netīras un kurpes – slapjas
  • ir lielāka fiziska slodze – tas var būt gan kā pluss, gan kā mīnuss, atkarībā no Jūsu ikdienas slodzes
  • Jūs pats neesat izolēts no ārējiem apstākļiem, tādiem kā svaigs gaiss, mašīnu izplūdes gāzes, dziedoši putni, cilvēku sarunas pieturās, smukas meitenes uz soliņiem parkos, nokrišņi un saule, gripas epidēmija, traka tantiņa autobusā vai gopņiki aiz stūra – šeit arī katrs var atrast savus plusus un mīnusus
  • Ar laiku Jums būs lielāka noturība pret visiem iepriekšējos divos punktos minētiem negatīviem faktoriem un lielāka vienaldzība pret visiem pozitīvajiem
  • Jums nav jādomā, kur noparkoties pie darba/mājām/citur
  • Jūs varat dzert gandrīz neierobežoti (bet to Rīgā nedrīkst darīt uz ielas :P)
  • Jums aiziet relatīvi daudz laika tam, lai tikt no punkta A līdz punktam B, ja abi šie punkti nav izvietoti pie viena sabiedriskā transporta maršruta pieturām
  • Jūs nevarat braukt jebkur un jebkurā laikā – pieņemsim, uz Jūrmalu vienos naktī pastaigāt pa jūru
  • Jūs varat samaksāt gan lētāk, gan dārgāk, nekā braucot ar auto – atkarībā no Jūsu maršrutiem un cilvēku skaita.

16 comments:

  1. Tu to zobu pastu biji vispār lietojis? %)

    AtbildētDzēst
  2. Vēl nē, no iepriekšējās vēl varu kaut ko izspiest :D

    AtbildētDzēst
  3. Labs eksperiments.
    Varbūt neliels ieteikums - bloga dienas beigās uztaisīt "bilanci" - cik naudiņas dienā izlietots, cik izlietots no eksperimenta sākuma un cik atlicis līdz beigām.

    AtbildētDzēst
  4. Tāda bilance ir pieejama grafiku veidā aiz linka uz grafikiem lapas labajā pusē

    AtbildētDzēst
  5. Olga,
    ciparos jau ir labaak paarskataamaa bilance, varnuut ne katru denu, bet nedeljas rezultaats buutu OK :)
    Arii beigu bilance :)

    Visi un Arii Tu tik ljoti apspriez Tavu dieetu (jo pats saki par izmainjaam organismaaa), tad buutu interesanti redzeet kaadas dienas piemeeru no Tavas ierastas dieetas :)

    Draugos Tev tik daudz komentu teemai, ka liekas, ka tieshaam vairums cilveeku dziivo pa 20 latiem visa gimene :(

    AtbildētDzēst
  6. Tieši tā, ciparos ieraksta beigās būtu baigi labi. Piemēram, dienā iztērēts 3,20 Ls; kopš sākuma 28,65 Ls; makā palicis 98,21 ls. Bet tas jau autora ziņā...

    AtbildētDzēst
  7. Okay, sapratu, tā arī darīšu. Tikai komunālo pakalpojumu izlietojumu es fiksēju nākamās dienas rītā, tāpēc pilnvērtīgus līdzekļu izlietojuma datus varēšu piedāvāt tikai par vakardienu :)

    AtbildētDzēst
  8. Olga: draugos tie komentāri tiešām nav tas, ko es biju gaidījis, bet šaubos ka valstī situācija ir _tik_ traģiska :)
    Par ierasto diētu - parasti pusdienās bija dārzeņu salāti, vistas fileja vai zivs, kādas zupas pusporcija un saldais :)
    Minimums tauku, tāpēc ka braucot ar auto un sēžot ofisā kustējos arī minimāli.

    AtbildētDzēst
  9. Olga,
    Skaidrs :)
    Es tik taa, paprasiiju vairaak gan par mikroelementiem utt. Veiksmi!! Pacietiibas Tev gan netruukst, es par top scetciku uznjemshanu utt.
    :)))
    taa zobupasta ir gandriiz taada pati kaa colgate, es vismaz neredzu atskiriibu un mans zobaarsts arii neteica, ka kaut kas mainiitos traki (zobaarste - pazinja un teica, ka ja ar zobiem nav iipashu probbleemu, ikdienas lietoshanai - ir OK :))) Taapeec par zobiem neuzraucies :)))

    AtbildētDzēst
  10. Atbalstu šādu eksperimentu! :) Lai pietiek morālās noturības izturēt!

    Ilzhuu

    AtbildētDzēst
  11. Sveiks,

    Nejauši piektdien draugos uzgāju šo Tavu eksperimentu un dikti sapriecājos, jo mums ar draugu arī pirms kāda laika bija doma veikt tieši to pašu. Neatceros kāpēc, bet tā arī nesaņēmāmies. Tagad ar interesi sekoju Taviem panākumiem :-)

    Iedomājos, ko praktisku varētu Tev ieteikt. Manuprāt, Tev nebūs problēmu izdzīvot ar nolemto naudas summu, varbūt pat paliks pāri. Lielākais izaicinājums varētu būt nesačakarēt organismu un ar ierobežotajiem līdzekļiem mēģināt uzņemt visas nepieciešamās organiskās vielas, lai nekrītas darba spējas, smadzenes strādā utt.

    Gribu ieteikt divas labas lietas - vienu pavisam ekonomisku, otru mazāk ekonomisku, bet ļoti noderīgu.
    Pirmā - rabarberu kompots! Vakar RIMI nopirku divus rabarberu kātus (Ls 0,13!!), nomizoju, sīki sagriezu un savāriju. Cukuru klāt neliku (man ir diabēts). Sanāca apmēram pusotra līdz divu litru viegls, skābs un vitamīniem bagātīgs dzēriens. Var jau kādu rozīni piemest vai to pašu cukuru, ja skābi dzērieni nepatīk.

    Otra lieta, kas var lieliski nodrošināt ar vitamīniem un minerālvielām, ir ziedputekšņi medū (vai bišu maize medū). Katru gadu nopērku Brīvdabas muzeja gadatirgū un izēdu pa tējkarotei no rīta. Tonuss baigais! Un saka, ka arī sportistiem pie slodzēm palīdz un studentiem sesijas laikā jāēdot. Burciņa maksā ap 3 latiem, pietiks līdz meneša beigām. It kā dārgi, bet veselīgi un Tavai pašreizējai ēdienkartei var būt neatsverams papildinājums.
    Lai veicas!

    Signe

    AtbildētDzēst
  12. Lidzigs bij "30 Days"
    tur ar bij minimum wage
    noskaties tur var idejas pakert

    AtbildētDzēst
  13. Mazais ieteikums manaa putrai. Cik noprotu, tai bildee, tas uz putras ir kakao?! Iesaku - uzbeert cukuru uz gatavas putras un mazliet kaneeli - man jau liekas, ka taa kaa elegantaak, Es visu muuzh taa eedu - dikti garsho! :) Vispaar kaneelis taads jauks garshas papildinaataajs. Kaadreiz gatavoju gardu gardaas bulcinju aizstaajeejas. Ja ir tosteris taads, kur taas maiziites tiek saspiestas - tad dara taa, maiziitee iegriezh banaanu, uzber cukuru un kaneeli un izcep - dikti labas sanaak. Shkjiet, ka arii leeti. :)

    AtbildētDzēst
  14. Olga,
    super diogramma, tikai 2 nesapratu :)

    AtbildētDzēst
  15. Sveiks, ar interesi lasu šo blogu. Bet, ja godīgi, man liekas, ka braukšana par zaķi sab. transportā šī eksperimenta ietvaros ir krāpšanās. Tikpat labi Tu varētu zagt veikalos pārtiku un drēbes un tad teikt, ka esi "ietaupījis". Daina.

    AtbildētDzēst
  16. Daina: manuprāt braukšana pa zaķi, atšķirībā no zagšanas, nav nekas traks. Protams, tas ir ne visai korekti pret Rīgas Satiksmi, bet manuprāt brauciena cena, kas ir tikai par 20% zemāka nekā benzīna cena attiecīgam braucienam ar auto _vienam cilvēkam_, arī nav korekta - autobusā tachu brauc 30-40 un daudz vairāk cilvēki!

    Kad Rīgas Satiksme būs spējīga samazināt savas administratīvas izmaksas, un piedāvāt reālu brauciena cenu, būšu gatavs arī par to samaksāt.

    AtbildētDzēst