sestdiena, 2009. gada 6. jūnijs

Diena 4 un 5 – kur un kā iepirkties?

Vakar vakarā iepirkos kārtējo reizi Super Netto un Maximā (starp citu, saldēta vista Supernetto - tikai 0,99Ls/kg!), un vakariņās ar draudzeni taisijām auksto zupu. Sanāca  loti garšīgi un negaidīti lēti - es biju domājis, ka tas ir dārgāks kārums. No šitā visa:

Olas 2 gab. 0,148
Loki 28 gr. 0,047
Marinētas bietes 1 burciņa (450g) 0,350
Kefīrs 2 litri 0,630
Katupeļi jaunie 263 g (divi gab.) 0,110
Gurķi garie 160 g (puse gurķa) 0,136
    1,422LVL

sanāk pilns 3 litru katls ar auksto zupu (bildēts šodien, tāpēc bildē vairs nav pilns :P):

DSCN0628

Ar šitādu katlu pietiek ļoti labi paēst man un draudzenei vismaz 3 reizes, bet ja es ēstu vienatnē, tās pat varētu būt 5-6 reizes – kur vēl ekonomiskāk!

Iet uz beigām mana zobu pasta, tāpēc iepirku augstāk redzamo “piedzīvojumu” – tas bulgāru ražojums ir pieejams pa 0,49Ls Supernetto.

No rīta aizbraucām pa zaķi līdz vietējam tirgum, tur iepirkamies ar visādiem dārzeņiem, vistas kājām un aromātisku kūpinātu speķi – nieka 1,70Ls/kg.

Salīdzinot tirgus un veikala cenas, jāsaka, ka iepirkšanās tirgū ir nopietns veids ietaupīt – gandrīz visi dārzeņi un zaļumi (izņemot rabarberi un nez kāpēc lētākos tomātus) tirgū ir lētāki nekā veikalos pa 20-50%! Man līdz šim bija zināmi stereotipi, ka tas viss kompensējās ar daudzu tirgus darbinieku negodīgumu, bet atnākot mājās un pārsverot visu iegādāto preci biju izbrīnīts – izņemot vienu gadījumu preces visur bija pa 10-25% vairāk nekā tas, par ko esmu samaksājis! Tā kā ietaupījums kopsummā ir ļoti nozīmīgs.

Tajā “sliktajā” gadījumā gan sanāca tā – prasīju nosvert 200 gramus salātu (1,50Ls/kg), uz svariem uzmeta ap 180, un teica “150 pietiks?”. Atbildēju apstiprinoši, un no manis paprasīja 0,30Ls kā par 200 gramiem :( Diemžēl, arī mana matemātika uz šīs dietas nestrādā tik labi, tāpēc es pateicu, ka man ir jāmaksā 0,275Ls un iedevu viņai 28 santīmus, tādejādi apchakrējot sevi uz 0,05Ls :) Tā kā ja Jūs sekosiet līdzi pārdevēju aprēķiniem, tirgus is the way.

Šodien arī upurēju daudz laika tam, lai sakomponētu sev sabalansētu dietu, kura iztrūktu pēc iespējas mazāk vitamīni un minerāļi. Rezultātā sanāca šitā (vidēji dienā):

auzas 100 grami
cukurs 30 grami
mencu aknas ??? varbūt 10-20 grami
kāposti 200 grami
ceptas vistu aknas 30 grami
kartupeļi, varīti ar mizām 150 grami
ola cepta 1 gab.
saulespuķu seklas, lobītas 60 grami

Protams, nav katru dienu viss tas jāgatavo, bet nedēļā jābūt šitais viss x7 apēsts.

Neesmu vēl precīzi kalkulējis, cik tā diēta man izmaksās, bet izskatās nedārgi un pārsvarā nodrošina visus mikroelementus un vitamīnus pietiekamā daudzumā, izņemot kalciju. Par kalciju gan ir noskaidrots, ka to var pirkt aptiekā tīrā veidā (saucās “mediciniskais krīts” un krīts tas arī ir). Precīzu cenu nezinu, bet tādas lietas parasti dārgas nav.

Te vēl pāris vietnes, kas palīdzēs ietaupīt iepērkoties:

http://atdodu.lv/ ir saits, kur cilvēki atdod visādas lietas par baltu velti – tajā skaitā datortehniku (pārsvarā monitorus) un mobilos telefonus. Ja nav naudas, vienmēr var paņemt no kāda kaut ko, ko viņām nevajag! :)

http://maksamazak.lv/ apkopo dažādas veikalu tīklu akcijas – vienmēr var ieskatīties tur, lai uzzināt, kam šonedēļ ir atlaides Supernetto vai Mego. Šķiet, ka Maximas preces tur nav.

Tēja man ir no Kapmir tējas veikaliņa, kurā vislētākās šķirnas ir pieejamas pa 0,29Ls par 100 gramiem (skatīt sadaļu “Cenas”) – sanāk tikai 0,0058Ls uz tējas krūzi! Diemžēl, pats veikals fiziski atrodas Imantā, bet ja pērk vairumā, tad transports gan jau arī atmaksāsies.

Paldies Jums par visiem Jūsu ieteikumiem, tie man ļoti līdz, jo pašam pieredze tādos apstākļos bijusi tikai bērnības laikos, un kurš to vairs atcerās :D

17 comments:

  1. Olga, Nu nav jau Tava dieeta tik drastiskaa, lai Tev butu totaalais mikroelementu truukums, iipashi vasaraa var jau nopirkt daarzeniishus, kaadu zivi, nebaidies, pa meenesi uz savas dieetas ne otupeesh :)))

    AtbildētDzēst
  2. Nu vienkārši domas nav tik skaidras, kā iepriekš, tāpēc arī domāju, ka kaut kas iztrūkst :)

    AtbildētDzēst
  3. O ,labā zupa. Man garšo šitā.

    AtbildētDzēst
  4. MM: Var jau dzert tikai ūdeni - sanāks lētak ;)
    Ja liekas, ka to nevar, tad varu atzīties, ka jau kādus 3 gadus dzeru pamatā tikai ūdeni.
    Šad tad pie attiecīgiem ēdieniem (piem, pankūkas) piedzeru klāt pienu, pa retam pie zirņiem vai pusdienās - kefīru. Ļoti reti - kakao (kādu 1 reizi pāris mēnešos). Nekādas ikrīta tējas vai kafijas :)
    Pašu ūdeni var pirkt lielo Venden (vai kādu citu). Šķiet, ka 18l butele bij ap 4ls/maiņai.
    Es gan dzeru no krāna filtrēto caur Britas filtru.

    AtbildētDzēst
  5. MM: un uz darbu ar velo nesanāk braukt? ja protams ir velo un darbs nav vairāk par kādiem 3-4 km, savādāk sasvīdīsi.

    AtbildētDzēst
  6. Man ūdens ir labi dzerams arī pa taisno no krāna. Divriteņa nav, un līdz darbam ir 9km, tā kā ar kājām būtu pagrūti iet katru dienu :)

    AtbildētDzēst
  7. Ar lielu interesi sekoju līdzi Tavam eksperimentam, bet kā var lasīt, liela aļa Tavas algas aiziet transportam, ēdienam un komunālajiem maksājumiem. Vai tiešām Tavā ikdienā nenotiek nekas neparedzēts, kas būtu jāsašuj, jāsalabo, jānopērk? Kaut vai tā pati sadzīves ķīmija?

    AtbildētDzēst
  8. Sadzīves ķīmijas kategorijā jau ir viens pirkums, un tas ir ietverts šajā rakstā. Bet ja kaut kas saplīsīs, tad meklēšu lētos variantus salabot vai aizvietot. Tam arī ir paredzēti extra 10,83Ls šajā mēnesī

    AtbildētDzēst
  9. Un tagad iedomajamies... sieva nestrada, majas ir mazs berns ziemas komunalie maxajumi ir 100LVL menesi, kredita slogs 380 LVL menesi, auto slogs 140 LVL menesi, ediens 400 LVL menesi (+ sikie izdevumi) degviela ~140 LVL menesi... nu cmon.. this is unreal kopa sanak ~1200 LVL menesi ... kada tur minimala alga... protams izdzivot varbut ka var ar kaut kadiem 140 LVL ... bet nu cmon tad labak dodamies uz Iriju zemenes lasit

    AtbildētDzēst
  10. ēdienam pietiek ar 30LVL mēnesī katram, ar auto var arī nebraukt, ja darbs viennozīmīgi to neprasa! Reāli vienīgais, ko grūti nozīmīgi samazināt, ir kredīta maksājums, viss pārējais ir saspiežams daudzreiz...

    AtbildētDzēst
  11. uga.
    Anonīmam pēdējam - kredītu slogs ir pašu izvēlēts. auto un dzīvoklis "jaunajos projektos" ir paša izvēle. es, piemēram, itin labi esmu izticis bez tiem. aiz ko treknajos gados varēju gan iekrāt, gan ceļot, bet tagad bez problēmām, ja būs tāda nepieciešamība, varu samazināt izdevumus.
    tā kā, nākošajos treknajos gados, iesaku būt apdomīgākiem. kredīts nav brālis.

    AtbildētDzēst
  12. uga.
    un jā, par pārtiku. man arī kādreiz tērējās pa 400/500ls pārtikā. ģimenē esam trīs cilvēki. tad ar sievu pamazām sākām skatīties uz cenām, padomāt par neapēstajiem un izmestajiem produktiem, sapratām nelietderīgos pirkumus (piemēram visas tās "bērnu" putras un biezeņi) utt.
    un skat - tagad esam zem 200ls. un piestrādājot varētu vēl mazāk (vienu ēdienreizi abi ēdam ārpus mājām).

    AtbildētDzēst
  13. Ja 2 litri par 63 sant tas ir letais kefirs tad ta nav auksta zupa, tas kefirs garsho pec iebiezinaata balta udens, viens no normalajiem kefiriem ir Talsu cenaa par apmeram 55 sant litraaa. Atskiriiba ir aciim redzama un ausiim sadzirdama.

    AtbildētDzēst
  14. (BLUSA) Ugam...jaa..treknajos gados celjot un iekraat jau vareeja, a ko dariit ja taa jumta nav virs galvas, un ja par iiri treknajos gados bij jaamaksaa tik pat cik bankaa krediits??? manupraat labaak maksaaju bankai par savu jumtu nekaa kaadai tantei par vinjas jumtu un beigaas vinja mani veel izdziis aaraa, un kur tad buus ekanomika??? ka varees uz ielas dziivot vot ta ta buus ieekonomeets pat uz komunaalajiem!!!! tie cilveeki jau nemaz taa tos krediitus nenjem bez vajadziibas, lielaakai daljai vienkaarshi apstaaklji spiezh....=/

    AtbildētDzēst
  15. uga blusai
    ja ļoti labi meklēja, tad arī treknajos gados varēja par salīdzinoši sakarīgu cenu īrēt mitekli. lētāk nekā pērkot. un pat ja arī bija jāmaksā tik pat, tad tagad var cenu nosist stipri zemāku. ko nevar izdarīt ar kredītmaksājumu.
    tagad tieši pierādas īres priekšrocība - īre nav fiksēts līgums uz 25 gadiem.
    cilvēki ņēma, jo bija tāds viedoklis - "jāņem", "visi ņem", "es esmu pelnījis savu mitekli" utt. kaut kur ap 2004/2005 gadu jau bija redzams, ka pirkt dzīvokļus nav jēgas.

    AtbildētDzēst
  16. kā no 2 litriem kefīra sanāk 3 litri zupas? Ūdeni lej klāt?

    AtbildētDzēst
  17. Bietes aizņem lielu apjomu + visi pārējie produkti

    AtbildētDzēst