piektdiena, 2009. gada 5. jūnijs

Diena 3 - dilemma

Vakardien bija jāaizbrauc līdz bankai, draugs mani aizveda ar auto (paldies, Aivar!), jo viņam tas bija daudz-maz pa ceļam darba darīšanās. Atpakaļ gan nācās tikt pašam, un braucu tramvajā bez biļetes, cītīgi skatoties uz priekšu un mēģinot potenciālajos pasažieros atlasīt kontroles pārstāvjus. Bet arī maksātspejīgiem pasažieriem ne vienmēr strādāja viņu e-taloni, tāpēc ja pat kontrole būtu, es arī varētu stāstīt, ka manējais nav nostrādājis :D

Pusdienas paēdu pie bijušās klasesbiedrenes (paldies, Nastja!) mājās, kur ienācu papļāpāt pa ceļam atpakaļ uz darbu. Te arī ir dilemma - kā būt ar draugu palīdzību? No vienas puses, es arī parastajās dienās mierīgi varētu paprasīt Aivaram pa dienu paķert mani kaut kur līdzi un uzprasīties uz pusdienām pie Nastjas... No otras puses, ja pusdienot visu laiku pie draugiem, vai pat pārvākties dzīvot pie vecākiem, eksperiments pilnībā zaudē jēgu. Kā Jūs domājat, kur ir tā robeža?

Vakar arī izdomāju atrast shortcut'u no darba līdz autobusa pieturai, kā rezultātā nokavēju autobusu, kurā brauca mana draudzene, un viņai nācās gaidīt mani pie mājas :(

Atradu veidu, kā taupīt ūdeni skujoties - vajag vienkārši ūdeni ieliet glāzē, un skalot skuvekli glāzē, nevis tekošā ūdenī. Tas pats arī attiecās uz zobu tīrīšanu - ūdeni skalošanai var iepildīt glāzei, nevis vert vaļā krānu uz pilnu klapi!

Beidzās "treknajos gados" iepirktais Lāses piens, un ar draudzenes starpniecību (paldies, Biruta!) Prizmā tika nopirkts igauņu "Tere" piens pa 0,29Ls litrā polietilēnpakā. Supernetto vai Maximā līdzīgus Alpenrose un Tukuma piena produktus var nopirkt pat pa 0,26Ls, bet dēļ trim santīmiem negribējās atkārtoti gaidīt autobusu, jo mans maršruts kursē 2-3 reizes stundā.

4. dienas brokastis sanāca identiskas 3. dienas brokastīm - 200ml piena un ~75g (svars pirms vārīšanas) vārītu griķu ar cukuru - kopumā no 11 santīmiem līdz 17 santīmiem, atkarībā no tā, kuru pienu lietot, ļoti sātīgi, un garšo kā bērnībā :D Starp citu, griķus var varīt ārkārtīgi ekonomiski - viņus tikai iepriekšējā vakarā jāaplej ar vērdošu ūdeni attiecībā ap 1:2.5 un jāatstāj līdz rītam. Labāk, protams, ir uzvārīt uzreiz lielā kvantitātē - kādu puskilo - un turēt ledusskapī, bet tad arī var sanākt patērēt naudu sildīšanai.

Pašsajūta pēdējas 2 dienas samērā nervoza un nemierīga, atmiņa un smadzenes arī darbojas sliktāk kā parasti. Visdrīzāk tas ir saistīts ar krasām izmaiņām dietā - būs jāpievērš uzmanība tam, kādus mikroelementus patērēju, kuri mana organisma normālai darbībai pietrūkst, un kur tos varētu lēti dabūt.

32 komentāri:

  1. Lieliskākais ieteikums: pārvākties dzīvošanai (pieņemsim, ka pārvākšanās izmaksā 0 Ls, ar draugu un radu palīdzību) un mazpilsētu.

    Darbu par minimālo algu VAR atrast. + transporta izmaksas ir 0 Ls, jo visu var izstaigāt ar kājām + komunālie ir par pāris santīmiem lētāki + tādus produktus kā sīpoli, piens u.c. par smiekīgiem santīmiem nopirksi tirgus laukumā.

    AtbildētDzēst
  2. un + vēl pusdienas var lēnā garā aiziet mājās uzkost (ietaupīsim piem. vakarā izgatavot ēdienu visai nākošai dienai, to attiecīgajā reizē tikai uzsildot)

    AtbildētDzēst
  3. Teorētiski man liekas, ka palīdzību no draugiem nedrīkstētu pieņemt.
    Vismaz pārtikas formā. Ja kāds kaut kur brauc un paķer līdz tad laikam jau ir OK, bet tai pašā laikā ja katru dienu tā ir, tad protams arī jāpārdomā :)

    P.S. Turies... šī tagad man ir ikdienas lapa, kur iegriesties :)

    AtbildētDzēst
  4. Sveiks!

    Malacis! Ceru, ka tev izdosies pierādit sev un citiem, ka tas ir iespējams. Domāju, ka lielākās problēmas sāksies tad, ja parādīsies butiski izdevumi (saslimsi un bus jāiet pie ārsta un jāpērk zāles, saplēsisi pēdejās bikses, kurpes un bus jāpērk jaunas, iepazisies ar jaunu dāmu bet nevarēsi neko vairāk kā tikai pastaigāties pa Daugavas malu, gribēsi nosvinēt dzimšanas dienu vai iet ciemos uz dzimšanas dienu un paņemt vismaz kaut kādu dāvanu līdzi vai 0.5 šnabiti... nemaz nerunājot par to, ka izglītoties augstskolā tev jāaizmirst).

    Bet turies! :) Palīdzību no draugiem pienemt var, bet nedrīkst izmantot ļaunprātīgi (katru dienu pusdienot pie draugiem, vai pārvakties pie mammas un vispār uzsēsties uz viņas kakla)

    AtbildētDzēst
  5. reizēm paēst pie draugiem drīkst, tāpat drīkst pieņemt pārtiku no kolēģiem, kas vīkendā bijuši laukos un piedāvā, bet ne izdiedelēt piem. salātus, skābenes, omes krējumu un negaršīgo biezpienu...(es jau 10 gadus nedzīvoju kojās, bet senči joprojām domā, ka manā mājā 10 litru spainis ar tomātiem vai gurķiem pazūd 2-3 stundu laikā kā kojās)tāpēc, jau ieprieks apjautājos īstajiem rīdziniekiem vai šis greibēs kādu lauku labumu.

    AtbildētDzēst
  6. Tavs organisms tā reaģē, jo nav pieradis pie tādas diētas un izmaiņām. Viņš adaptēsies pavisam drīz un tad tu jutīsies daudz labāk.

    AtbildētDzēst
  7. Aktīvi sekoju līdzi,pašam tagad ir tāda pati situācija tāpēc interesanti paskatīties kā citi ar to tiek galā :) ... manuprat eksamens ir veiksmigi izdevies jau sakuma,jo tomer- mes studenti,esam dzivs pieradijums ka šī izdzīvošanas spēle strādā :).. turies,lai izdodas. Kaut kadam politikim apgrieztu algu uz minimalo :) ..

    AtbildētDzēst
  8. Iesaku arī pavadīt laiku pie dabas. + Ja esi copmanis, tad sarakt sliekas nav problēmu parasti. vidēji no 5 zivīm un diviem kartupeļiem, sāls un garšvielām sanāk laba zivju zupa. Ja pievieno krējumu/pienu/kausēto sieru, tad enerģētiski bagāts ēdiens. Nodrošinās arī ar fosforu smadzeņu darbībai.

    Vikings

    AtbildētDzēst
  9. Man šķiet interesanta "Vikinga" doma par izbraukšanu dabā un tā iegūt pārtiku. Tikai paliek jautājums vai iegūtā pārtika nebūs dārgāka par veikalā pirkto dēļ dārgā transporta? Bet tā protams kopā ar draugiem ar vilcienu aizbraukt uz laukiem iepurkties un pacopēt ir laba doma. Otra lieta, kas man liekas interesanta, kāds ir tavs organisma resurss un cik ātri tas beigsies, un galvenais kā atrisināsi. Tātad ko es ar to domāju- jo lētāk ēdīsi, jo mazāk būs vitamīni, jo ātrāk nogursi! Sekas- atlaists no darba (mūžīgi noguris un kašķīgs) un saslimis (zālēs aizies vairāk naudas nekā domā). Kā tu taisies atrast šo līdzsvaru, jo organismam drīz beigsies vitamīni un pie tā nevar pierast...
    Nu un pēdējais jautājums vai tev ir plāns B finansējuma iegādei:
    1) kaut ko pārdot, ja jā tad ko?
    2) kaut kur papildus nopelnīt ar savām zināšanām?
    3) citi varianti?
    Ar interesi sekošu līdzi tavam eksperimentam!

    AtbildētDzēst
  10. Olga,
    ir jau OK ķādreiz pie draugiem papusdienot, jo treknajos gados arī tacju pusdienoji :)))

    AtbildētDzēst
  11. Copēšana ir lielisks ieteikums, bet diemžēl man nav attiecīgo rīku. Maybe no kāda varēšu arī aizņemties?
    Par vitamīniem - mēģināšu izpētīt šo jautājumu pa brīvdienām, lai sabalansēt savu dietu un dabiskā veidā iegūt visu nepieciešamo tieši no ēdiena.
    Par papildus nopelnīšanu - eksperimenta būtība ir tieši par izvilkšanu par konkrētu naudas summu, tāpēc papildus ienākumu gūšana netiek skatīta, kaut gan, protams, reāli nokļūstot tādā situācijā piespiedu kārtā, tas būtu pirmais, par ko es domātu.

    AtbildētDzēst
  12. Olga,
    var meeginaat atrast vitamiinus akpsulaas (letaakie nav labaakie, bet ;labaak nekaa nekas),
    Par vitamiiniem, nebuut tik traki vins arii need, jo ir gan zalumi, gan daarzinji (auglus, var persiku 1 kg nopirkt maximaa pa latu :))) noirku speciaali pameginaat - biju paarsteigta - labas :))

    Vins jau eed darzenjus un grikus - kur ir TIESAAM DAUDZ B vitamiina, bet... vajag svaigo galju un zivi!!! nEvis desas :(

    Mums uzturu maaciibaa maacijaa, ka visveseliigaak eed pensionaari (vismaz veseligaak par studentiem), jo eeed putraimus, svaigus daarzinjus, kaut kaadus buljoninjus un zupas vaara :) sezona (LETAAKUS) auglus, viss tas audzeet muusu klimatiskajaa josklaa,taapeec arii ir veseliigaak, kungim jau vienalga, no kurienes uznemt vitamiinus no kaapostiem, burkaniem vai spargeliem un kaviaara :))) - arii aarsts uzturmaaciibaa teica un Lolit Neimane kaadaa raidijumaa.
    Bet noguris esi vairaak no stresa - paarmainjaam un spriedzes par finanseem, kas ir negatiivaak par eshanas paradumiem :)

    AtbildētDzēst
  13. Vakardien ēdu brētliņas tomātu mērcē, tādas man garšo, un domāju, ka ar veselīgumu tur viss kārtībā. Bet ar gaļu gan sarežģītāk - nemāku īsti viņu pagatavot. Protams, tagad būs jāmācās :)

    AtbildētDzēst
  14. Aivars.
    Varu iemācīt tev vistu pagatavot daudz un dažādos veidos, tas man sanāk :D Starp citu nesen secināju ka tādā veikalā kā CenuKlubs ir baigi lēti pāretika lielajos iepakojumos!

    AtbildētDzēst
  15. A, un pajautā tētim par lētu un veselīgu ēšanu ;]

    AtbildētDzēst
  16. Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.

    AtbildētDzēst
  17. Par skūšanos ieteikums (lietoju skuvekli ar 3 asmeņiem) - skuveklim pēc skūšanās vari iztīrīt ar adatu spraugas starp asmeņiem, tadējādi tas ilgāk paliek tīrs un labāk skuj arī nākamās reizes. Var kādas 3-5x domāju, ka pat paildzināt tā mūžu ;)

    AtbildētDzēst
  18. un vēl ir lapa http://maksamazak.lv/ . Mājās internetā vari papētīt, kur, kas lētak maksā un ko pirkt.
    Kā ari var iepirkt lielākus daudzumus, teiksim, ta veidojot uzkrājumus ar produktiem, kas var stāvēt ilgāku laiku.

    AtbildētDzēst
  19. miežu biezputra - ļoti lēti un ar sīpoliem+speķi vai ievārījumu. :)

    AtbildētDzēst
  20. Pie draugiem var droschi pusdienot!
    No pieredzes zinu,ka peec paaris meeneschiem vinji saaks izvairiities un nemaz nepriecaasies Tevi redzot...
    Veel ljoti saatiigas ir pupinjas ar majoneezi.
    Alternatiiva galjai!

    AtbildētDzēst
  21. Fantastiska apņēmība, kas noteikti uzlabos arī vēdera formas un tas jau vidējam biroja vīrietim nemaz nav tik slikti...
    Padoms, ko gribētos eksperimentētājam ieteikt, ir neizslēgt no maltītēm gaļu! Tu esi džeks, gaļa tev ir vajadzīga, pat standarta diētās gaļa ir viena no pamatsastāvdaļām, protams, liesa ne jau trekna. Tā kā šis gluži nav tievēšanas, bet gan taupības projekts, tad izvēle var būt dažāda. Tā kā pats piedomāju pie ekonomiskāka dzīves stila, gaļu no ēdienkartes neesmu izņēmis, tieši otrādi, tai ir būtiska nozīme. Tā arī rada sāta sajūtu un, protams, enerģiju. Parasti vislabāk gaļu pirkt ir speciālajos veikalos, tur tā ir par labākām cenām, turklāt svaiga, jo tur nemēdz ilgi tā uzturēties, ja vēlu vakarā ieiesi veikalā un tajā teju pirms slēgšanas ir tukšas vitrīnas, zināsi, ka gaļa tur neuzkavējas un ir labas kvalitātes. Cūkgaļas kauli, zupas izlases utml bieži maksā līdz 2 Ls/kg. Kilograms ir gana daudz un labāk pirkt mazāk un svaigu, ko uzreiz varēsi pagatavot. Lieliska ir tīra cūkgaļas maltā gaļa, no kuras iespējams pagatavot dažādas mērces (maltās gaļas ar krējumu, vai boloņas ar tomātu mērci, fantāzijai plašas iespējas, ja vien proti gatavot. Tāpat ieteiktu ēdienkartē iekļaut kartupeļus (vārītus) 1 kg lartupeļu pēc idejas jāpietiek 4 ēdienreizēm, jo 200 gr. kartupeļu ir diezgan daudz (~50 gr mizas) vienai ēdienkartei. Vecie kartupeļi maksā ap 0,30 Ls/kg tā kā ir laba alternatīva. Rīsi nesatur visas vajadzīgas vielas, tāpēc Āfrikā bērneļi staigā ar uzpūstiem vēderiem, jo ēd tikai rīsus. Tāpat enerģijai atļaujies kādu saldumu reizi nedēļā, starp citu mammas vārītes zapes ir laba alternatīva, turklāt daudz neapēdīsi un ar rupjmaizi arī ir sātīgi.
    Tāpat ieteiktu tomēr atvēlēt budžetā līdzekļus vitamīniem, samazinot pārtikas devas un tā vērtību, organisms uz to reaģē (pats rakstīji - reibst galva), es šeit domāju kompleksos vitamīnus... ja tomēr tiec pie mājās audzētiem salātiem un citiem zaļumiem, neatsakies, bet gan lieto to lielā daudzumā - ir taču vasara un tas ir labāk, ka ripas no aptiekas...
    Ja nu gadījumā vēl ko vēlies zināt vari man atrakstīt uz gene4@latnet.lv

    AtbildētDzēst
  22. un jaa, es piemirsu par zupām... daudz un ekonomiski! Tagad vasrā ir iespējas izpausties - skābenes arī ir brīvi pieejamas!

    AtbildētDzēst
  23. Par iepriekš ieteikto makšķerēšanu.
    Pag. brīvdienās sanāca pabūt uz Daugavgrīvas mola(satiksmes problēmu var risināt - pa zaķi ar autobusu), kur ļoti daudzi vietējie ķēra salakas(tas gan nav pastāvīgs pasākums, bet toreiz jau nedēļu zivis bija).
    Pats neesmu zivju pazinējs, bet darba kolēģis minēja, ka salakas var ļoti labi un garšīgi pagatavot.

    Galvenā priekšrocība tajā, ka ekstrēmā gadījumā var iztikt ar makšķerauklu, atsvaru un dažiem āķiem(bij uz mola attiecīgi kadri).
    Jā, un ēsmu nevajag - zivis kampj plikus āķus.
    Ilustrācijai foto http://foto.inbox.lv/karliks_/journal/IMG-5970.jpg , to toveri vīrs teicās piepildījis 2 stundu laikā.

    AtbildētDzēst
  24. par gaļu, man viena darba biedrene ieteica, kad sūrojos par vistas fileju dārgumu - pērc veselu vistu - tur iekšā ir 2 filejas, 2 kājiņas, 2 spārniņi un vēl vesels lērums kauliņu un gaļiņas zupai, sanāk 4 labas ēdienreizes, ja ne vairāk - un aptuveni par 3-3.5 Ls, atkarībā no tā, cik smaga vista...

    AtbildētDzēst
  25. kas pērk maizi dārgāku par 0.30Ls/kg, tas piedalās laupīšanā, kur viņš pats tiek aplaupīts.

    AtbildētDzēst
  26. Redz braucot pa zaķi sabiedriskajā transportā, nekāds labais piemērs jau nesanāk!

    AtbildētDzēst
  27. Nevajag makšķerējot tērēt sliekas - tās satur daudz proteina un garšo arī labi.

    AtbildētDzēst
  28. Te jau runa neiet par labo piemēru, bet gan par ekonomiju... Protams, var arī aiziet līdz tam, ka zagt ir visekonomiskāk, bet es neuzskatu braukšanu pa zaķi par kaut ko tik traģisku :)

    AtbildētDzēst
  29. Par zivju teemu... Lai nu ko tur saka - bet leets un gards paeedien ir ceptas rengiites. Tirguu taas paardodas pat par 0,50 ls/kg. Un no viena kilograma var divi cilveeki paeest. Ja veel klaat kaadu variitu kartupeli - saatigs paeediens. :) Esmnu eedusi arii, kad naudas gana daudz bijis, jo vienkaarshi garsho. :)

    AtbildētDzēst
  30. to reņģīti jau var arī vēl izmarinēt un uzcept, tā ka ar visām asakām šķīt iekšā (man vismaz tā šķiet, ka bērnībā māte tā darīja) :)

    AtbildētDzēst
  31. principā vidusmēra students jau dzīvo tā kā rakstīts! es savu labklājību arī visai ievērojami samaznāju taču to darīju nevis uzreiz bet gan ilgākā laika periodā! kādos 4 mēnešos izdevās atteikties no "trekno gadu" labumiem un pāriet uz krīzes diētu

    AtbildētDzēst