trešdiena, 2009. gada 1. jūlijs

Diena 30 - secinājumi

Šodien ir pēdējā eksperimenta diena, un jau ir laiks secinājumiem.

Secinājums 1: Izdzīvot uz minimālo algu ir iespējams.
Kaut gan naudā ir iztērēts 122.07Ls, man palika vēl 4 braucieni uz e-talona (1.60Ls), ēdiens ledusskapī aptuveni 8Ls vērtībā, nedaudz C vitamīna, praktiski neskarta bundža ar kalcija tabletēm, un citi sīkumi, ko ir iespējams izlietot nākamajos mēnešos, tā kā reālu šī mēneša izlietojumu var aplēst ap 110Ls. Tajā pašā laikā, man ir jāremontē džinsus (tajos izdega caurums pie Jāņu ugunskura) un būtu vel jāpieskaita mobīlos izdevumus (vismaz 5Ls, ja izvēlās kādu no tagad plaši reklamētajiem izdevīgiem tarifiem). Arī tualetes papīrs mājās drīz beigsies, un jaku drīz vien vajadzēs nodot ķīmiskajā tīrītavā. Kā arī daudzi no Jums uzskata, ka nav korekti braukt sabiedriskajā bez biļetes, tā kā varētu pieskaitīt vēl 12 bezmaksas braucienus (4.32Ls pēc vislētākās biļetes cenas 0.36Ls). Līdz ar to - droši var rēķināt klāt kādus 20-25Ls visādiem šitādiem sīkumiem un aplēst šī mēneša īstas izmaksas kā 135Ls. Ja atrisināt problēmu ar komunāliem maksājumiem ziemā (piemēram, dzīvot pa 2-3 cilvēkiem dzīvoklī, vai izvēlēties mājokli, kurā ir iespējams pašam regulēt apkures intensitāti), pieļauju, ka pat ziemu ar šādu budžetu var pārdzīvot, kaut gan neesmu drošs par to, cik daudz augstāk ir ēdiena cenas ziemā. Diemžēl viss atdūras pret nākamo punktu.

Secinājums 2: Ar šādu budžetu nav iespējams veidot uzkrājumus.
Tiesa, to nemāk darīt cilvēki arī ar krietni augstākiem ienākumiem (un "treknie gadi" ar tiem sekojošo krīzi to ir skaidri parādījuši), bet tieši pie šādiem ierobežotiem ienākumiem tas ir ļoti svarīgi - iekrāt kaut ko nebaltai dienai. Un tās dienas ir mūsu dzīvē daudz un dažādas. Kaut vai komentāros var atrast virkni piemērus, ko komentētāji man novel - sasists logs, sāpošs zobs, negaidīta slimība, salūzis ledusskapis - visām šīm lietām nav kur paņemt naudu, ja Jūsu ienākumi robežojas ar minimālo algu, jo ir praktiski neiespējams šo budžetu saspiest vēl, lai sanāktu regulāri atlikt naudu šādā "fondā". Tātad - vai nu aizdevumi, vai nu mocošas sāpes, vai nu veselības/materiāltehniskas bāzes/utml. degradācija. Tas pats arī notiek gadījumā, ja ienākumi vēl samazinās, un no šejienes ir ceļš tikai uz dziļumu - tieši tāpat, kā to apraksta savā grāmatā "Dziļuma cilvēki" Džeks Londons (šeit angļu val. vai šeit krievu val.): "Ja nedēļas alga ir vienīgas, kas atdala strādnieku ģimenes no nabadzības, tad viegli saprast, ka viena mēneša bezdarbs ir saistīts ar neaprakstāmām mocībām un ciešanu, kuras sekas bezdarba upuri vairs nevar pārvarēt pat tad, kad iegūst darbu". Respektīvi, dzīvot, vismaz Rīgā, uz šādu budžetu noteikti nav iespējams.

Secinājums 3: Mūsu sabiedrība ir stipri saslāņota.
Mikroskopiska budžeta dēļ nācās atteikties no daudzām pierastām lietām - nevarēju aizbraukt uz ezeru/jūru peldēties, arī kafejnīcās ar draugiem tikties nesanāca, nerunājot nemaz par kaut kādām dārgākām izklaidēm. Arī darba vietā, neejot pusdienot ēdnīcā ar kolēģiem, biju daudz mazāk runājies ar tiem, ar kuriem nav ikdienā jāveic kopīgs darbs. Protams, mēneša laikā nekas traks nav noticis, bet ir skaidrs, ka ilgtermiņa dzīvojot uz šāda budžeta, mana sociāla interakcija ar apkārtējiem stipri samazinātos, kas novestu pie dziļākas izolācijas no sabiedrības. Bet visticamāk tās vietā nāktu jauna sabiedrība, no attiecīga slāņa, ar kuru varētu atļauties kopīgi izklaidēties un meklēt kopīgas tēmas sarunām. Tas ir spilgts piemērs tam, cik mūsu sabiedrība ir saslāņota pēc ienākuma līmeņa - kamēr gandrīz visas brīva laika nodarbes ir komercializētas, citādi nemaz nevar būt :(

Secinājums 4: Ja rūpīgi pieiet produktu izvēlei un mācēt gatavot, ēst uz šāda budžeta var veselīgi un garšīgi. Vismaz, jūnijā var..
Ir iespējams sabalansēt ēdienu tā, lai pietiktu visas vielas, vitamīni un minerāļi, bet ar šādu budžetu nesanāk neko daudz variēt. Gaļas, zivju un dārgu augļu/dārzeņu īpatsvars iepirkumu grozā sanāk neliels, bet to vietu vairāk un vairāk ieņem kartupeļi, rīsi, griķi un pārējie līdzīgi produkti. Vēl jo vairāk - gatavot lielākās porcijās ir izdevīgāk, līdz ar to sanāk vairākas dienas ēst vienu un to pašu... Bet šajā gadījumā tas ir drīzāk kulinārās iztēles trūkums - domāju, ka pieredzējušas mājsaimnieces varēs pagatavot daudz dažādu ēdienu no ierobežota skaita sastāvdaļu.

Secinājums 5: Ar minimālo algu nevar atļauties saslimt.
Zāļu cenas mūsu aptiekās ir nenormāli augstas! Par laimi, manā dzīvē reti kad vajadzēja pirkt "īstas" zāles pret kaut ko nopietnu, bet pat tas, ko var nopirkt bez receptes, ir šausminošās cenās. Joda 20ml pudelīte - 1,20Ls!!! Kalcija (pēc būtības - parastā krīta) 48 grami - 2.29Ls! Kāpēc Maskavā var nopirkt aptiekā pilnu vitamīnu kompleksu _uz gadu_ (365 tabletes) pa 4.50Ls, bet pie mums labākajā gadījumā uz mēnesi par šitādu cenu? Tiem vitamīniem vai jodam nevajag tak nekādu eirosertifikāciju, un ievedmuita arī nekāda nav. Diemžēl, tas ir vienkārši nenormāls overprice :(

Secinājums 6: Relaksēties uz minimālo algu arī nav viegli.
Visu laiku par kaut ko ir jādomā un jāuztraucās - ko tu ēdīsi šodien, ko tu ēdīsi rīt no rīta, vai tas ir jāuztaisa vai jānopērk vēl vakarā, ar kādu transportu tu vari tikt līdz kādai vietai, kā tu vari tikt atpakaļ, ja pulkstens rāda 23:00. Un tas pie tā, ka nekas negaidīts nebija noticis! Bieži vien manī bija vērojama nervozitāte un nemiers, kas man vispār nav īpaši raksturīgi. Jo vairāk, tā kā izklaides iespējas ir stipri ierobežotas, un pat karsta vanna izmaksā līdzīgi vakariņām, relaksēties var būt sarežģīti vienkārši naudas trūkuma dēļ. Acīmredzot, šeit ir jāmeklē kaut kādus gudrākus un iedarbīgākus veidus - meditācija, garīga attīstība, utml.

Secinājums 7: Ar minimālo algu gandrīz nav iespējams attīstīties.
Nevar atļauties nekādus kursus, nekādu izglītību, pat grāmatas pie to nenormālām cenām (starp citu - tāpat kā ar zālēm - tās cenas ir pilnīgi neizskaidrojamas) nevar īsti atļauties. Vienīgais veids, kā attīstīt sevi, ir pašmācības ceļā, lasot Internetā dažādus rakstus un pārpublicētās grāmatas. Bet ne visām lietām tāda pieeja ir efektīva, un par daudziem specifiskākiem tematiem brīvi pieejamas informācijas var vispār nebūt. Kā arī Interneta pieeja, ja par to nemaksā, var būt ļoti ierobežota. Tā kā attīstība gandrīz vai izkrīt. Pavisam pat nerunājot par tādām lietām, kā bērni - tie prasa daudz naudas, laika, kā arī noteiktu bezdarba periodu, tā kā tos nepavisam nevar atļauties :(

Secinājums 8: Dzīvojot uz šāda budžeta, paliek ļoti maz brīva laika.
Strādājot pilnu darba dienu, braucot ar sabiedrisko un staigājot lielus gabalus ar kājām, kā arī staigājot pa veikaliem un tirgiem lētāka ēdiena meklējumos, meklējot vienkāršas receptes un gatavojot to ēdienu mājās, paliek maz brīva laika kaut kam citam. Tas arī iespaido iepriekšējo punktu (ierobežotas attīstības iespējas), kā arī stipri traucē gadījumā, ja ir jārisina kaut kādas neikdienas darīšanas - bankā, valsts institūcijās, utml., kur darba diena praktiski sakrīt ar paša darba dienu. Bet no otras puses - jo mazāk brīva laika, jo mazāka iespēja iztērēt vairāk naudas. Oh, the irony :(

Secinājums 9: Cenu atšķirības līdzīgiem produktiem veikalos ir milzīgas.
Kā var piens maksāt no 0.26Ls līdz 0.59Ls litrā? Ja abi produkti nāk no Latvijas govs tesmeņa, un abi ir pasterizēti, un abās pakās ir 1 litrs, tad man grūti iedomāties, kā var veidoties šāda cenu atšķirība. Tas pats arī attiecās uz citiem produktiem - sieriem, maizi, alu, kefīru, dārzeņiem. Būtu tiešām interesanti no kāda dzirdēt - kādas tad var būt tik būtiskas atšķirības?

Secinājums 10: Produkti ar Latvijas brendiem zīmoliem nav Latvijas produkti.
Valmieras siers ir ražots Vācijā, Cēsu alus ir iepakots Igaunijā... Neesmu šo jautājumu dziļi pētījis, bet pa šo mēnesi man ir radies iespaids, ka Latvijā itin nekas cenā pieejams netiek ražots. Skumji :(

Secinājums 11: Rīgas Satiksmei būtu jāpardomā cenu politika.
Tas ir dīvaini, kad man par 4-5km braucienu ir jāmaksā 0.80Ls, jo to nav iespējams veikt ar 1 sabiedriskā transporta maršrutu, bet no Pļavniekiem līdz Bolderajai es varu tikt pa 0.40Ls. Tā kā tagad ir ieviesta elektroniska sistēma, manuprāt būtu loģiski vai nu tarificēt biļetes pēc attāluma/laika, vai nu atļaut bez maksas (vai ar nozīmīgu atlaidi) pārsēsties tajā pašā virzienā kādu laiku pēc brauciena. Tiesa, ja Rīgas Satiksmei jau tagad pietrūkst līdzekļu visu izdevumu segšanai, tur būtu stipri jāpiedomā, kā to visu noorganizēt, lai izdevumi nav lielāki par ienākumiem, bet visticamāk tur (tāpat kā daudzās vietās valsts pārvaldē) būtu jāpaskatās uz izdevumu pusi.

Paldies arī Jums, lasītāji un komentētāji, par Jūsu noderīgajiem padomiem un morālo atbalstu!

50 comments:

  1. Apsveicu :)

    Viena no pēdējā laikā vislabākajām rakstu sērijām

    AtbildētDzēst
  2. par grāmatām runājot, grāmatas nav obligāti jāpērk. eksistē bibliotēkas

    AtbildētDzēst
  3. Bija interesanti visu lasīt, un sekot līdzi tavām darbībām, bet tavs eksperments nekam neder. Nodzīvo gadu. Mēnesis ņifiga nav. Es kaut ko šādu, protams nebūtu nemaz mēģinājis, tāpēc tev cepums par kaut ko šādu.

    Ko domā par bērniem? Uztaisi...

    AtbildētDzēst
  4. Malacis! apsveicu ar eksperimenta beigām! Protams bija viss samērā haotiski un bija baigi akurātā fiksēšana utt. Bet bija interesanti pasekot pietam domāju, ka priekš sevis esi ieguvis baigo pieredzi!!! ;)

    AtbildētDzēst
  5. Man stāstīja par ģimeni, kas pilnībā apmierina vajadzību pēc proteina, ķerot un ēdot kaķus.

    Un ja tā labi pzdomā - kāpēc gan ne?

    To nelabo piegaršu taču var noņemt,uz nakti izmērcējot etiķī.

    AtbildētDzēst
  6. Anonīmam: nodzīvojot šo mēnesi, es varu nojaust, kas būtu pēc gada, un nevienam ko tādu nenovēlu :(

    AtbildētDzēst
  7. Pajautājiet pēckara laikā augušiem sirmgalvjiem - tie jums ļoti daudz ko pastāstīs.

    Un tad vairs nebūs bail ne no kā.

    AtbildētDzēst
  8. Es domāju, ka daudz arī var pastāstīt mūsdienu pensionāri, vai (laikam, vēl vairāk) 90. gadus pārdzīvojuši pensionāri. Kaut gan, tie paši cilvēki vien sanāk :D

    AtbildētDzēst
  9. paldies, bija loti interesanti.
    pasam pirms gadiem cetriem divus menesus sanaaca padziivot pa 150ls. tad partika un komunalie bija letaak, taa kaa viss sanaaca tiiri labi pat perkot cigaretes un pat nedaudz izklaidejoties.
    toreiz sapratu, ka var izdziivot un pat nedaudz dziivot ar tik mazu naudu. bet forsi tas nav gan, tas tiesa.
    arii no tava eksperimenta var redzeet, ka "piesaujot roku" var arii iekraat neparedzeetajiem izdevumiem.
    bet nu jaa - labaak tomeer ciiniities ko var, lai buutu vairak naudas ;)

    AtbildētDzēst
  10. Secinājums 7. Nav iespējams attīstīties.
    Šeit nu gan Tu raksti pilnīgas muļķības. Rīgā ir rinda ļoti labu bibliotēku, kur var atrast vienkārši čupām grāmatu gan no daiļliteratūras, gan specializētās un izglītojošās. Pie tam, ja lasi arī angliski, tad ir pāris bibliotēkas, kur ir ļoti vērtīgi materiāli angļu un citās valodās, kurus Tu nevarētu atļauties iepirkt arī ar 300Ls algu.
    Pie tam publiskās bibliotēkas tiešām apmeklē aizvien vairāk un vairāk cilvēku -- viņi saprot, ka grāmatas atļauties nevar, bet nevēlas palikt par parastiem tupakiem, kas eksistē no vienas ēdienreizes uz nākamo...

    AtbildētDzēst
  11. tiri-piri: te laikam ir nozīmīgas atšķirības starp cilvēkiem, bet es ļoti ātri kaut ko varu iemācīties, praktiski to darot. Bet lasot teoriju, man ātri paliek garlaicīgi un atmetu. Tas attiecās uz visu - uz valodu, uz zinātnēm, arī uz šo eksperimentu. Tā kā var palasīt kaut kādu interesantu daiļliteratūru (tos pašus Džeka Londona Dziļuma cilvēkus tiešām iesaku izlasīt), bet pēc tās iemācīties kaut ko konkrētu darīt man gan nesanāks.

    AtbildētDzēst
  12. Tad vakarā, tu beidzot brauksi ar mašīnu peldēties? ;)

    AtbildētDzēst
  13. Nezinu, vai būs laiks - rītdien lidoju projām, tāpēc priekšā ir nopietni pakošanas darbi

    AtbildētDzēst
  14. Olga :)

    Apsveicu ar laimīgām beigām :) !!!!!

    Nākotnē būs gaidām kāds cits ekksperements vai arī, piemērām, ieraksti šajā blokā kādus iegūtus pādomus un pieredzi izmānto ikdienas dzīvē pēc atgriešanas :)

    Veiksmi braucienā :) Paldies par blogu :)

    AtbildētDzēst
  15. Paldies par šo eksperimentu, tiešām interesanti.

    AtbildētDzēst
  16. Olga: domāju, ka sekošu līdzi iespējām ietaupīt arī uz citām lietām, un par to ik pa laikam rakstīšu :)

    AtbildētDzēst
  17. Piedod, visu pilnībā nelasīju, bet redzu tikai komunālos maksājumus - bet kur tad tu dzīvo? Īres nemaz nav?

    AtbildētDzēst
  18. Nav, eksperiments ir balstīts uz pieņemuma, ka ir pēc treknajiem gadiem palicis dzīvoklis un nav kredītsaistību.

    AtbildētDzēst
  19. Извини за нескромный вопрос... Но всё же очень интересно...
    Сколько ты за этот месяц заработал на АдСенсе? :)
    Идея супер, блог ты раскрутил отлично, я думаю посещение на неплохом уровне... Интересно какой у тебя еЦПМ?
    Надо было тебе в рсску тоже блок вставлять...

    AtbildētDzēst
  20. Kādas idejas turpinājumam Varbūt kontrastam varētu uztaisīt 30 dienu eksperimentu ar normālu [uz]dzīvošanu un izvērtēt galvenās atšķirības?

    AtbildētDzēst
  21. truedesign: Google запрещает публикацию таких данных, могу тебе в личку скинуть (только вот какие координаты?). Если вкратце - месячную минимальную зарплату даже за два года не заработал бы :D

    AtbildētDzēst
  22. Aigars: es jau labprāt, tikai jāatrod sponsors šitādam eksperimentam :D

    AtbildētDzēst
  23. Apsveicu ar iespēju iztērēt iekrāto naudu :)

    AtbildētDzēst
  24. Noderīgs eksperimetns Tev padevās. Es gan pievienojos tikai ~ 15 dienā, bet tik un tā likās interesanti. Un vecos ierakstus jau arī vēl varēja izlasīt. *clap clap*

    AtbildētDzēst
  25. apsveikt var AR ziediem vai ko citu.
    ja nesapratāt, tie, kas sveic AR eksperimentu utt. nemāk runāt. ieteicamie varianti: apsveicu, eksperimwents izdevies utt

    AtbildētDzēst
  26. as if tās ir vienīgās kļūdas ;] ja labo, tad - uz priekšu - pārlabo visu un visus, citādi kaut kāda neapmierināta gaudošana sanāk

    AtbildētDzēst
  27. Malacis, ka izturēji, jo cita lieta, ja tās naudas nav, un cita, ja tev vienkārši jāiedomājas, ka viņas nav.
    Esmu no tiem pensionāriem, kuri pārdzīvoja gan pagājušā gadsimta 50-os gadus, gan nejēdzīgos 70-os, un protams arī 90-os. bet vakar aprunājoties ar savu bijušo priekšnieci nonācām pie slēdziena, ka 90-ie ietekmējuši mūs vairāk. pirmajos trūkuma laikos nebija tādu "biezo" un līdzpilsoņiem visiem bija aptuveni vienādi smagi, bet šie pēdējie ir izveidojuši apziņā tādu savādu sajūtu- kā var būt, ka vienam jādomā, ko mutē bāzt, bet otrs braukā pa dārgiem kurortiem, un tie nebūt nav tie, par kuriem domājam- viņi ir to pelnījuši.
    Ieejot veikalā, jau cilāju jebkuru preci ar domu, vai drīkstu zudot lieku latu, jo jau tagad valsts izdomāja manu pensiju samazināt par 10 %, bet algu par 59%, vēl turklāt, ka turpinātu strādāt, mans mēneša ienākums no kopējās summas 638 (alga+ pensija uz rokas) lati līdz šim, nokristu uz apmēram 105 latiem septembrī, jo no pensijas vēl noskaitītu nost 70%. Omīte

    AtbildētDzēst
  28. Paldies par šo, bija ļoti interesanti lasīt. Jā, un par Rīgas Satiksmi piekrītu - cik esmu braukusi transportos ārpus Latvijas ar līdzīgu sistēmu, visur ir princips, ka vēl stundu var braukt bez maksas pēc vienas biļetes validēšanas. Mums tā arī derētu :)


    Lai veicas!

    AtbildētDzēst
  29. Vai tajos 135 latos ir iekļauta arī maksa par elektrību, tv (ja ir jāmaksā), internetu, un citi maksājumi (līzingi ...) ?
    Un tagad pamēģini vēl vienu mēnesi :)
    ziemā manuprāt nevar iztikt ar minimālo algu .. jo ja pieņem ka ir 2 istabu dzīvoklis, tad ~ 100 ls aiziet komunālajos ... +ziemā salāti un kāposti neaug, vienīgi virtuvē podiņā :D
    tas ir ja dzīvo viens ...

    AtbildētDzēst
  30. teikšu godīgi, kad noskatījos ziņu sižetu, kurā bija teikts, ka eksperimenta autoram alga ir ap tūkstoti latu, man dūša apskrējās! Mēs te cilvēkam dodam padomus nošmaukties un braukt pa zaķi, lēto cīsiņu vietā pirkt gaļu ar kaulu, lai sanāk i mērce, i trekna zupa...domādami, ka viņš ir sadzīvē nepieredzējis, bet izrādās viņš ir muļķis šajā ziņā, jo vienkārši savā pārticībā nekad ar to nav saskāries! eksperiments ir godam veikts, bet tavā gadījumā tam nav lielas vērtības, jo tu uz pensionāru un studentu fona esi biezais, kas tikai mēnesi izklaidējās. Nu pierādīji, ka var izdzīvot ar minimālo algu vienu mēnesi un ko tālāk? Gribētos redzēt kā tev tas izdotos ilgtermiņā, kad nāktos pirkt ziemas zābakus (cik tad ilgi tu iztiktu ar trekno gadu iekrājumiem?), labot piem. telefonu, pasūtīt jaunas optiskās brilles, vot uzmestos kaut kāda stulba pūžņojoša strutu pumpa... cilvēki, kas jau kādu laiciņu ir dzīvojuši spiedīgos apstākļos spēj vieglāk pārvarēt krīzes, bet turīgie, kas pēkšņi nokrīt no saviem augstumiem, ir tie vājie, kas aiz izmisuma padara sev galu.
    Novēlu tev nekad nepiedzīvot bezdarbu un dzīvē pielietot eksperimenta laikā iemācītās gudrības.

    AtbildētDzēst
  31. Tīnai un visiem pārējiem braucējiem:

    Es nesaprotu, ko jūs cepaties? Vai labāk būtu bijis ja autors vienkārši sēdētu mājās un tā pat kā jūs ik pa brīdim iekomentētu kaut kādu žulti netā?

    Kas ir, skauž ka cilvēkam 1000Ls alga? Man piemēram tā ir uz pusi mazāka, bet man neskauž. Beidzat takšu vienreiz to žulti laistīt pa labi un pa kreisi.

    Vēl pie tam, ka autors tā arī ir uzrakstījis, ka izdzīvot ar minimālo nevarētu, ko pie*isāties - par drēbēm, zālēm utt. Izlasiet taču visu līdz galam.

    Autors malacis, izdomāja pats eksperimentu un novadīja un viss ir kārtībā, ja jums ar to ir problēmas tad ejat uz citu mājas lapu.

    Juriz

    AtbildētDzēst
  32. Par 4. komentāru- personīgi man ir augstāki standarti par to, ko nozīmē "veselīgi un garšīgi". Paskatoties uz to, kā eksperimenta galvenais varonis barojās... Brrrrr... Briesamas! Un vēl saka, ka nedrīkstot atļauties saslimt. Bet reti ir nācies sastapties ar datoriķi, kuram būtu izpratne par veselību un tās saglabāšanu.

    AtbildētDzēst
  33. Par satiksmi.
    Hamburga var braukt vienaa virzienaa visu dienu ar visiem transportiem. Arii kugji.
    Pastaav arii dienas kartes un viena braukschanas karte liidz 5 cilveekiem.
    Paldies par izklaidi!

    AtbildētDzēst
  34. Nepiekrītu jau pirmajam apgalvojumam. Var izdzīvot, ja nav jāiet ārā no mājas. Tu varēji eksperimentu turpināt un noskaidrot, kā izdzīvotu ar minimālo algu, pie viena nopērkot arī jaunas kurpes un bikses (pa reizei, parasti visneplānotākajā momentā, vecās noplīst), veikt nelielu mājas elektroinstalācijas remontu (piemēram, nomainīt dažas rozetes) un, joka pēc, atlikt malā naudas summu, kas ik mēnesi zālēs jānoliek, piemēram, diabēta, astmas vai citas ilgtermiņa kaites slimniekam. Rezultāti pārsteigtu un sociālās grupas/slāņa jēdziens izkristalizētos līdz kādiem 2-5 draugiem un ģimenes locekļiem - vairāk cilvēkiem nebūtu ne laika, ne naudas...

    AtbildētDzēst
  35. Nja, tie rējēji "Tīna Puķīte", "Kams", uc, kādēļ nav izlasījuši visu līdz galam? No sērijas "Grāmatu nelasīju, bet viedoklis ir".
    Nožēlojami.

    Pats eksperimentam nesekoju, bet secinājumus bija interesanti izlasīt.

    AtbildētDzēst
  36. Iepriekšējais anonīmais... Kurš būtu teicis!

    AtbildētDzēst
  37. Olga,
    Kāpēc cilvēkām tik ļoti likties krāgā par Viņa eksperimentu?! Nu bļāviens!?
    Viņš jau Jums to naudu nezog, jā, varbūt kādam ir grūtākm, nu un kas, tagad visiem ir smagi, un ja cilvēks vismaz iedomājas par tādu situāciju, un mēģina!

    AtbildētDzēst
  38. Šo komentāru ir noņēmis autors.

    AtbildētDzēst
  39. eksperiments jau beidzies, bet lielai daļai aizvien nav skaidrības par to, kāds bija tā mērķis. va-va-va-va

    pohjoismeri

    AtbildētDzēst
  40. Experiment was cool!Tnx,"galvenajs varonis"...Now U can see with wide open eyes,how cool live in LV!!!

    AtbildētDzēst
  41. Tagad butu interesanti uzzināt kā tika pavadīta pirmā nedēļa pēc eksperimenta - cik iztērēts un kā uzdzīvots :D

    AtbildētDzēst
  42. protams ka 1 mēnesi jebkurš cilvēks izdzīvos ar 100 latiem, ja viņam tikai ir jāpēd ...

    AtbildētDzēst
  43. Tu labi raksti! TV neskatos, tāpēc neko par tevi vairāk nezinu, bet tas, kas sarakstīts blogā ir super. Analītiski, gudri, brīžiem asprātīgi un pa tēmu. Malacis!

    AtbildētDzēst
  44. to eksperimentu, lai ir objektīvs, jāveic Ziemā, jo tādejādi ir iespējams veikt pilnīgās apmaksas. No otras puses to vajag veikt vasarā un ziemā, tad salīdzināt iztērētos līdzekļus, caurmērā vajag domes vīrus piespiest padzīvot tādā veidā veselu gadu!

    AtbildētDzēst
  45. Izcili veikts eksperiments! Vairāki mani intuitīvie secinājumi par dzīvi ar minimālo algu šeit apstiprinājās, un tas lika aizdomāties, ka daudzi cilvēki mūsu valstī patiesībā dzīvo lielā nabadzībā.Jūsu secinājumi liek atgādina par padomiem, ko atcerēties, lai ekonomiski dzīvotu. Veiksmi un radošu skatījumu uz dzīvi arī turpmāk!

    AtbildētDzēst
  46. Nu trakums tāda minimālā alga. Man priekš, ka pacēļa, jo šis jau vispār ir par traku ...

    AtbildētDzēst